SVE JE SPREMNO ZA POČETAK MASOVNOG CIJEPLJENJA U ZAGORJU: Tijekom travnja bi u KZŽ trebalo stići preko 14 tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa

ŽUPAN KOLAR: Cijepit ću se AstraZenecom

Objavljeno: 07.04.2021. zagorjeinternational


Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek – Jambrek u utorak su sudjelovali na online sastanku s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, načelnikom Stožera civilne zaštite RH Davorom Božinovićem, ministrom zdravstva Vilijem Berošem, ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom, ravnateljicom Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemkom Markotić, hrvatskim županima, načelnicima županijskih stožera civilne zaštite i ravnateljima županijskih zavoda za javno zdravstvo na temu organizacije cijepljenja u narednom razdoblju.

Ukupno se do kraja mjeseca očekuje dolazak više od 450.000 doza cjepiva u RH, od kojih će, sukladno broju stanovnika, Krapinsko-zagorskoj županiji pripasti 14.095 doza – 6184 doze Pfizera, 5272 doze AstraZenece, 2126 doza Moderne te 510 doza cjepiva Johnson&Johnson.

– Konačno ćemo dobiti veće količine cjepiva te ćemo čak raspolagati s više doza nego trenutno imamo prijavljenih za cijepljenje. Kao župan, pozivam sve stanovnike Krapinsko – zagorske županije da se prijave za cijepljenje –  bilo svojim liječnicima obiteljske medicine, bilo na platformu cijepise.hr. Veća procijepljenost u našoj županiji znači da će se kod nas moći normalnije živjeti. Dodatno će se smanjiti pritisak na bolnice, obiteljski život će biti normalniji, gospodarske aktivnosti će se moći odvijati uz manje ograničenja i u konačnici ćemo se moći družiti s drugima, što je u osnovi naše prirode kao društvenih bića – istaknuo je nakon sastanka župan Željko Kolar te naglasio kako svi zajedno moramo prepoznati važnost ovog trenutka i pokazati osobnu i društvenu odgovornost.

Za portal Ni Zagorje Malo Kolar je otkrio da se planira cijepiti AstraZenecom kada na njega dođe red.

– Za cijepljenje je u Krapinsko – zagorskoj županiji do sada prijavljeno oko 18.000 osoba. Kod liječnika obiteljske medicine se prvom dozom već cijepilo oko 10.000 osoba, a cijepili smo dakako i oko 3800 zdravstvenih djelatnika i korisnika domova za starije i nemoćne. Prema najavama dolaska cjepiva, cijepljenje osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika moglo bi biti završeno već do kraja sljedećeg tjedna, nakon čega će se intenzivnije krenuti u cijepljenje opće populacije – rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan.

Prije održavanja sastanka na nacionalnoj razini, u zgradi Županije u Krapini održan je i sastanak župana Kolara, načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Fereka-Jambreka, zamjenice župana i zamjenice načelnika Stožera Jasne Petek, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislava Jadana, glavnog županijskog epidemiologa Ivana Lipovca i ravnateljice Doma zdravlja KZŽ Nade Dogan, na kojem su se analizirala dosadašnja iskustva u cijepljenju i raspravljalo o predviđenim modelima i opcijama za nadolazeće razdoblje.

– Naše službe su odlično pripremljene te se pokazalo da su i predvidjele sve organizacijske preporuke sa sastanka na nacionalnoj razini. Pripremili smo više mogućnosti te će se cijepljenje organizirati na one načine za koje se u određenom trenutku, s obzirom na sve specifičnosti Krapinsko-zagorske županije, procijeni da najbolje odgovaraju Zagorkama i Zagorcima i svim stanovnicima županije – kazao je Župan Kolar te poručio kako u ovom trenutku prevladava mišljenje da se cijepljenje provodi kombiniranjem punktova za masovno cijepljenje u središtima nekadašnjih velikih općina i cijepljenjem kod liječnika obiteljske medicine.
Punktovi će biti organizirani na područjima bivših općina, dakle, u Krapini, Zaboku, Donjoj Stubici, Zlataru, Pregradi i Klanjcu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba