SVJETSKI JE DAN ZDRAVLJA: Ove se godine održava pod sloganom "Izgradimo pravedniji, zdraviji svijet"

“Pandemija bolesti COVID-19 dodatno je istaknula nejednakost i osobito pogodila najranjivije skupine i najsiromašnije zemlje. Važno je razvijati sustav zdravstva koji je pravičan, dostupan, učinkovit i financijski održiv”

Objavljeno: 07.04.2021. zagorjeinternational

Svake godine 7. travnja se obilježava Svjetski dan zdravlja, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Ovogodišnja kampanja provodi se pod sloganom “Izgradimo pravedniji, zdraviji svijet”, s namjerom da ukaže na neravnopravan pristup zdravstvenom sustavu svih stanovnika svijeta.

Tim povodom, Mirjana Kolarek Karakaš, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju i zamjenica predsjednice Savjeta za zdravlje Varaždinske županije održala je konferenciju za medije.

– Pandemija bolesti COVID-19 dodatno je istaknula nejednakost i osobito pogodila najranjivije skupine i najsiromašnije zemlje. Stanovnici bogatijih i razvijenijih zemalja imaju lakši pristup zdravstvenim uslugama i preventivnim postupcima (imunizaciji) od drugih, koji žive u lošijim uvjetima te imaju otežan pristup čistoj vodi i zraku, zdravoj hrani i potrebnim zdravstvenim uslugama. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je za bolje zdravlje od velike važnosti  promicati zdravi stil života uz smanjenje rizičnih čimbenika. Važno je razvijati sustav zdravstva koji je pravičan, dostupan, učinkovit i, svakako, financijski održiv. Ovogodišnja kampanja naglašava ustavno načelo SZO-a kako je “uživanje najvišeg mogućeg zdravstvenog standarda jedno od temeljnih prava svakog čovjeka bez obzira na rasu, vjeru, političko uvjerenje, ekonomski ili socijalni status”, istaknuto je na press konferenciji.

– Osim fizičkog zdravlja, od neobične je važnosti voditi brigu o mentalnom zdravlju, od najmlađih do najstarijih, što ukazuje na neophodnost otvaranja Centra za mentalno zdravlje u Varaždinu, u okviru kojega bi djelovao Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu. Upravo program rane intervencije nastoji ojačati podršku obitelji i povećati socijalnu potporu lokalne zajednice. U fokus zbivanja, uz dijete, stavlja se cijela obitelj, svi njezini članovi. Istraživanje pod pokroviteljstvom Unicefa osvijestilo nas je da 45 posto obitelji djeteta s teškoćama u razvoju ne traži pomoć, ne uključuju svoje dijete u sustav rane intervencije u djetinjstvu zbog straha od osude društva. Takav stav moramo mijenjati jer posljedice trpi dijete s teškoćama, kojemu smo uskratili mogućnost da razvije svoje preostale potencijale. U konačnici, to osjeća cijela obitelj i svi njeni članovi, osobito djeca u istoj obitelji urednog razvoja – naglasila je potpredsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije dr. Kolarek – Karakaš.

Na press konferenciji je istaknuto i kako je na razini cijele RH prisutna nejednakost u ostvarivanju usluga zdravstvenog  sustava na polju rane intervencije u djetinjstvu za djecu s teškoćama u razvoju zbog nedostatnog broja stručnjaka koji provode ranu intervenciju (psihologa, defektologa, logopeda). Roditelji se u velikom broju slučajeva moraju sami snalaziti, tražeći neophodne stručnjake, a pritom sami to financiraju. Velika je potreba za osnivanjem Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu u okviru Centra za mentalno zdravlje.

– Trebamo nastojati da svi naši građani ostvare što bolje moguće uvjete za zdravi život, koji će voditi dobrom zdravlju sviju nas – zaključila je Kolarek – Karakaš.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter