Dug zabočke bolnice prema veledrogerijama iznosi 22,2 milijuna kuna

OPĆOJ BOLNICI ZABOK OBUSTAVLJENA ISPORUKA LIJEKOVA: Imaju zalihe za još samo dva tjedna

Objavljeno: 07.04.2021. zagorjeinternational

Ukoliko država ne riješi problem ogromnog duga prema veledrogerijama, i pacijenti Opće bolnice Zabok mogli bi ostati bez lijekova. Naime, kao što je za portal Ni Zagorje Malo potvrdio ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina, zabočka bolnica do daljnjega ne može naručiti niti jedan lijek od niti jedne veledrogerije.
Rekao je da će za iduća dva tjedna još biti dovoljno lijekova, a dalje sve ovisi o tome što će i kako riješiti država.
Opća bolnica Zabok s 31. ožujkom za lijekove i potrošni medicinski materijal veledrogerijama duguje 22.198.339,21 kunu. Za lijekove duguju 6.370.504,03 kune i najstarije je dugovanje 366 dana. Za potrošni medicinski materijal najstariji dug je 367 dana i iznosi 15.827.835,18 kuna.

Limit ostao isti

– Unazad četiri tjedna radili smo po režimu platiš jedan račun, dobiješ jednu narudžbu. Sada više nemamo novca niti za jedan račun i niti jedna veledrogerija nam ne želi dostaviti narudžbu. Tako su nam krajem ožujka svi obustavili isporuku. Zaliha imamo za dva tjedna. U tom vremenu se mora problem riješiti jer ne bih želio biti u poziciji da nemamo lijekova za pacijente – rekao je Vančina i pojasnio kako je do duga došlo.

– Naš mjesečni limit koji nam isplaćuje HZZO je 9.800.000 kuna. On se godinama nije povećavao, dok su plaće rasle. Porasle su za 25 posto, a limit je ostao isti, tek je neznatno povećan 2019., za nekih 500.000 kuna. Tako mi sada dobijemo 9,8 milijuna kuna, a samo za plaće nam treba 10,8 milijuna. Gdje su tu još troškovi za režije, koje ne dugujemo, ali dugujemo za prehranu i čišćenje – kaže Vančina.
Ipak, kaže kako je sada najbitnije da svi pacijenti dobivaju apsolutno sve što im je potrebno, a imaju i dovoljno zaštitne opreme jer im je Nacionalni stožer redovito dostavlja po zahtjevu. Naravno, financijsku stabilnost bolnice dodatno je otežao i COVID-19. Hospitalizirani pacijenti “potroše” i do 30 posto više lijekova.

Dopunsko osiguranje

– Nedostaje nam sada i novac od dopunskog osiguranja. Kako smo tijekom drugog vala epidemije primali samo hitne slučajeve i uglavnom zbrinjavali COVID pacijente, nema naknade od dopunskog jer je puno tih pacijenata oslobođeno plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja – pojasnio je Vančina.
Kaže i kako je on kao ravnatelj nemoćan jer ne može negdje posuditi novac da bi naručio lijekove. Ovo je problem cijelog zdravstvenog sustava koji treba riješiti država.
Ovih dana HZZO će im isplatiti limit za ovaj mjesec, no tim će novcem isplatiti plaće.
Prema tome, plaće za sada nisu upitne, ali bi mogle biti.
– Ukoliko nam koja veledrogerija ovrši račun, imamo problem. Račun će biti blokiran i nećemo moći isplatiti plaće – pojašnjava ravnatelj te dodaje kako se ipak nada da do takvog scenarija neće doći, kao ni do situacije da nema lijekova za hospitalizirane pacijente.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba