Svečanom otvorenju i blagoslovu novog DV-a “Pušlek“ u Mariji Bistrici prisustvovao i premijer Andrej Plenković

NIJEDNO DIJETE VIŠE NEĆE OSTATI BEZ SVOG MJESTA U VRTIĆU: “Ovime smo poslali jednu snažnu poruku – to je demografska mjera za manje sredine diljem Hrvatske”

Objavljeno: 07.04.2021. Valentina Cigula

Novi Dječji vrtić “Pušlek“ u Mariji Bistrici, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, svečano je otvorio svoja vrata. 

Njegova izgradnja većim je dijelom financirana EU sredstvima, odnosno, Europska unija je ovaj projekt, čija je ukupna vrijednost preko 8,8 milijuna kuna, sufinancirala sa 7,44 milijuna kuna.

Po prvi puta, Dječji vrtić “Pušlek“ tako sada djeluje na dvije lokacije, na kojima dvadeset i dvoje djelatnika odgaja i brine o 140 marijabistričkih mališana, što je ujedno i najveći zabilježeni broj djece od kada vrtić u Mariji Bistrici djeluje.

Domaćini otvorenja bili su predsjednik Općinskog vijeća Marije Bistrice Teodor Švaljek, načelnik Josip Milički, rektor Svetišta Majke Božje Bistričke, preč. Domagoj Matošević te ravnateljica dječjeg vrtića Jadranka Pezić, kojoj je ključeve novog vrtića predao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Uz premijera, otvorenju su prisustvovali i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Premijer Plenković je istaknuo kako je upravo Mjera 7.4.1 iz Programa ruralnog razvoja omogućila sufinanciranje izgradnje modernog dječjeg vrtića u Mariji Bistrici, uz još 200 takvih vrtića u Hrvatskoj, čija je ukupna vrijednost više od milijardu kuna.

– Poslali smo jednu snažnu poruku, demografsku mjeru upravo manjim sredinama diljem hrvatskih županija. Kao danas, sjećam se trenutka kada se u Hotelu Sheraton uručivao niz ugovora o izgradnji vrtića. Bio je to veliki dan za mnoga naselja i općine, a posebno mi je drago da je jedan od tih vrtića otvoren danas u Mariji Bistrici, u kojem će se najmlađi razvijati, stvarati prijateljstva i mostove, kako su nam kazali u pjesmi zajedno sa svojim odgajateljicama – rekao je premijer. 

Nova radna mjesta

– Drago mi je da će ovaj dječji vrtić stvoriti mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta – sve zajedno devet, što je sjajno. Ova investicija je ujedno najbolji pokazatelj kako dobre rezultate polučuje suradnja nacionalne razine, inicijativa same općine uz, naravno, europska sredstva – rekao je premijer Plenković pa najavio kako je Vlada RH u nacionalnom planu oporavka i otpornosti predvidjela zaista velike investicije u području znanosti i obrazovanja.

– Jedan od načina bit će investiranje u izgradnju novih škola diljem Hrvatske. Želimo jednosmjensku nastavu, kvalitetne uvjete i najbolje obrazovanje za nove generacije. Ovaj projekt koji je financiran i europskim sredstvima, podsjeća me na činjenicu da je u Krapinsko- zagorskoj županiji u mandatu naše Vlade, dosad ugovoreno 1,66 milijardi kuna vrijednih projekta od ukupno 1,7 milijardi kuna dosad – dakle, praktički, sve. Mi smo nastojali osnažiti općine, gradove i županiju s reformom financiranja jedinica područne samouprave i u odnosu na 2017. godinu, dakle, prije tog zakona, godišnji su prihodi porasli, kada gledamo na razini cijele županije, za 46 posto. Godišnje svi zajedno, ne samo Marija Bistrica, imate više od 100 milijuna kuna. U ovoj godini, bez presedana, godini globalne pandemije, velikih zdravstvenih, ekonomskih i socijalnih izazova, vodili smo računa o Krapinsko-zagorskoj županiji, radnicima ove županije i dosad smo utjecali na to da 28.000 radnika dobije naknadu za očuvanje radnih mjesta te je dosad isplaćeno ukupno 10 milijuna kuna kako bi oni ostali na tržištu rada i kako bi se pomoglo njihovim obiteljima i poslodavcima – istaknuo je premijer Plenković, pa zaključio kako su mladi budućnost. Posebne je pozdrave uputio monsinjoru Zlatku Korenu, dugogodišnjem rektoru Svetišta MBB.

Ravnateljica Dječjeg vrtića “Pušlek“, Jadranka Pezić istaknula je da su konačno, nakon više od 20 godina, dočekali novi prostor dječjeg vrtića. – Imali smo puno djece na čekanju, a sada više ni jedno dijete u Mariji Bistrici neće ostati bez svog mjesta u vrtiću, bez predškolskog odgoja. Na dvije lokacije danas brinemo o ukupno 140 djece i imamo 22-oje zaposlenih. Povećali smo, dakle i zaposlenost i zbog toga smo izrazito sretni. Kod nas djece ima, možemo slobodno reći da u Mariji Bistrici zapravo imamo “baby boom” – rekla je Pezić.

Nove vještine i znanja

Predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek rekao je kako je Marija Bistrica unatrag sedam godina kao jedinica lokalne samouprave konačno ušla u jedan razvojni ciklus.

– Znamo da do ’91. godine cijela infrastruktura i svi putevi zaobilazili su Mariju Bistricu, unatoč tome što je ovdje održan Euharistijski i Marijanski kongres, gdje su na neki način stvoreni prvi temelji Republike Hrvatske – rekao je Teodor Švaljek pa istaknuo još nekoliko kapitalnih projekata Općine.

– Otkup zemljišta u ovoj zoni od 50.000 četvornih metara isključivo za društvenu, javnu namjenu, zatim u izgradnji smo novog groblja s pripadajućom mrtvačnicom, novim ceremonijalnim trgom, grobnim mjestima i ogradom, realizirali smo reciklažno dvorište na samom ulazu u Mariju Bistricu, a Dom kulture je u rekonstrukciji – zaključio je Švaljek.

Načelnik Josip Milički istaknuo je kako su otvaranje novog dječjeg vrtića, dječja igra, obrazovanje i odgoj, znak novog života Marije Bistrice.

– Bistrička djeca bit će odgajana i obrazovana za dobrotu, prijateljstvo, izvrsnost, ljubav prema zagorskom zavičaju i hrvatskoj domovini te svoj djeci svijeta. U suvremenom bistričkom dječjem vrtiću djeca će stjecati nove vještine, znanja, razvijati svoje talente i empatiju prema drugoj djeci i svim ljudima. Već sutra će to biti odlični učenici, studenti i svjetski putnici koji nikada neće zaboraviti svoje korijene i svoju zaštitnicu Majku Božju Bistričku, koja se za njih moli. Vrijedno osoblje vrtića, stručne odgajateljice, pedagoginje, psihologinje i druge zaposlenice i zaposlenici učinit će sve da ovu djecu odgoje za kvalitetan i moralan život na zadovoljstvo njihovih roditelja i naše zajednice. Već sutra će ova djeca studirati u Zagrebu i Europi, a slobodno vrijeme provodit će na zagorskim bregima, u svojim obiteljskim kućama, domovima i stanovima koje ćemo uz potporu Općine i države, zajedno s roditeljima i mladim ljudima, izgraditi. Veselimo se novim mladim naraštajima i obiteljima koji su nositelj budućeg razvoja Marije Bistrice – zaključio je načelnik Josip Milički.

Novi dječji vrtić blagoslovio je rektor Svetišta MBB, preč. Domagoj Matošević.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba