Iako bez velike vanjske proslave i druženja, gromoglasni pucnjevi odjekivali su vinagorskim krajem

Kuburaši i ovog Uskrsnog ponedjeljka, po sedmi puta, hodočastili Majci Božjoj Vinagorskoj

Objavljeno: 05.04.2021. JJ

U Svetištu Majke Božje Vinagorske održano je sedmo Zavjetno hodočašće kuburaša. Iako je tradicija da se na Uskrsni ponedjeljak kuburaši iz raznih dijelova Lijepe Naše okupljaju na vinagorskom bregu, ove je godine hodočašće bilo prilagođeno epidemiološkoj situaciji.

Tako su sudjelovali uglavnom domaći kuburaši, članovi Kuburaškog društva “Vinagorska kubura“, koji su prenijeli tron Majke Božje Vinagorske iz kapele sv. Barbare u župnu crkvu. Svečano misno slavlje održano je na otvorenom, a predvodio ga je vlč. Dario Paviša, tajnik Apostolske nuncijature u Južnoafričkoj Republici.

U svojoj je propovijedi vjernike pozvao na zahvalnost za sve blagoslove koje svakodnevno primaju, a kojih bi trebali postati još više svjesni u specifičnim okolnostima koje obilježavaju ljudsku svakodnevicu već više od godinu dana.

– Bog nas u ovo vrijeme želi pitati jesmo li zaboravili duhovnu blizinu. Jer duša čovjekovu tijelu daje život. Ne daje tijelo život duši, već obrnuto. Ne daje čovjek život čovjeku, nego Bog daje život čovjeku. To je Uskrs. I ako preko Velikog petka dolazimo do Uskrsa, onda to možemo naučiti – rekao je vlč. Paviša.

Na misi je pjevao Zbor mladih Društva sv. Elizabete, a uz vlč. Pavišu i domaćeg župnika, vlč. Dragutina Gerecija, sudjelovali su i vlč. Franjo Mezak, župnik u Desiniću i vlč. Drago Bosnar, župnik u Oroslavju, inače rodom iz vinagorskog kraja.

Zbog epidemiološke situacije izostala je vanjska proslava i druženje, ali gromoglasni pucnjevi kubura i ovog su Uskrsnog ponedjeljka odjekivali podno zidina cinktora barokne vinagorske crkve.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba