Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana primila Nagradu "Hrvoje Požar" za realizaciju projekta fotonaponske elektrane na krovu bolnice

JULIJE DOMAC: Kad se negdje priprema ovakav projekt, spominje se model Zabok. To znači da je ovaj objekt postao nacionalna referenca za nešto što je uspješno, kvalitetno i napredno

Objavljeno: 03.04.2021. zagorjeinternational

U četvrtak je na krovu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana održana press konferencija povodom osvajanja Nagrade “Hrvoje Požar” za realizaciju projekta fotonaponske elektrane na krovu bolnice.

– Elektranu 420 kilovata sagradili smo s privatnim partnerom, a dosad smo proizveli 615 megavata struje, što je otprilike 10 do 15 posto naših godišnjih potreba. Elektrana proizvodi struju koja je deset posto jeftinija od one koju dobivamo iz HEP-ove mreže. Nakon deset godina, postat će potpuno u našem vlasništvu i sva energija koja će biti proizvedena iz ove elektrane, bit će naša – rekao je Vančina.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske, Julije Domac, istaknuo je da je u ovom trenutku u pripremi i projektiranju desetak ovakvih projekata diljem Hrvatske i u Krapinsko- zagorskoj županiji.

– Kad se ovakav projekt priprema, a pripremaju se za slične objekte kao što su bolnice, javni objekti, pa čak i na Uredu predsjednika ćemo tako nešto imati, spominje se “Model Zabok”. To mi je sjajno čuti, jer to znači da je ovaj objekt ovdje prvi takav u Hrvatskoj koji je postao nacionalna referenca za nešto što je uspješno, kvalitetno i napredno. To je ono što je Krapinsko – zagorska županija prva prepoznala – rekao je Julije Domac.
Krapinsko -zagorski župan Željko Kolar je pak rekao da kada dobijete ovakvu nagradu, znate da ste napravili odličan posao.

– Mi ne samo da smo napravili odličan posao, nego smo to napravili prvi u Hrvatskoj. Pokazujemo da smo ekološki osviješteni, mi smo prva županija koja je napravila strateški plan smanjivanja misije ugljičnog dioksida i stalno smo nekako predvodnici pozitivnih promjena u Hrvatskoj – rekao je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba