ZABRINJAVAJUĆE BROJKE: Ministar Božinović na konferenciji Stožera civilne zaštite najavio:

“Ušli smo u novi val koronavirusa, nije isključena mogućnost da se u cijeloj Hrvatskoj uvedu strože mjere”

Objavljeno: 02.04.2021. zagorjeinternational

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na press konferenciji Stožera civilne zaštite rekao je da je broj novozaraženih koronavirusom ovaj tjedan porastao za 41,2 posto.

Ministar zdravstva Vili Beroš je pak istaknuo kako je nakon pritisaka u Bruxellesu postignut dogovor o dodatnim dozama Pfizera koje bi trebala doći u Hrvatsku. Radi se o 747 tisuća doza.

Danas će se ta odluka operacionalizirati te će se dogovoriti dinamika, rekao je Beroš.

Beroš je govorio i o dugu veledrogerijama i obustavi isporuke lijekova. Kazao je kako je pronađen koncept za lijekove koji se tiču onkoloških bolesnika. 

– Svjesni smo trenutne situacije, nakon dogovora, sredstva još nisu uplaćena, bit će danas, oko 900 tisuća kuna. Želimo aktivno voditi taj proces i od ravnatelja dobivamo obavijesti o problematici isporuke lijekova. Nađen je jedan koncept kojeg ću podržati kao privremenu mjeru. Rješenje je direktno plaćanje lijekova onkološkim bolesnicima. Upravo su u tijeku razgovori o modelu isporuke i ovog načina plaćanja – pojasnio je Beroš. 

– Ponovno smo pozvali veledrogerije na krug razgovora je potpuno je jasno da moramo naći utemeljeno rješenje koje neće otvarati nova pitanja. Sve što radimo, kratkotrajna su rješenja, ali moramo poraditi na reformama zdravstvenog sustava, potpuno je jasno da su one nužne. Za njih su potrebne volja, želja i vrijeme. Volje i želje imamo, a vrijeme nam istječe. Problemi su desetljećima gomilani, a ova kriza ih je naglasila – rekao je ministar Beroš. 

Na pitanje hoće li se ponovno aktivirati Arena Zagreb i kakvo je stanje u bolnicama, ministar Beroš je rekao kako je na sastanku s ravnateljima bolnica u utorak odlučeno da će se prvo ponovno reaktivirati KB Dubrava i Specijalna bolnica za plućne bolesti Zagreb. 

O aktivaciji Arene Zagreb, Beroš je rekao kako je sve spremno i da Arena Zagreb može biti spremna za prihvat pacijenata u roku 24 sata. 

– Sve je spremno, osim što ljudstvo nije tamo, to za sada još nije potrebno – kazao je Beroš. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o regionalnom pristupu u uvođenju mjera. 

“Ukoliko je 2000 novih slučajeva dnevno, onda se napušta taj regionalni pristup, ako svi skupa stisnemo, siguran sam da ćemo stvoriti temelje za uspješniju turističku sezonu. Ja bih ubuduće više govorio o provođenju mjera – rekao je Božinović. 

Dodao je i kako nije isključena mogućnost da se strože mjere uvedu  cijeloj Hrvatskoj.

Ministar Božinović apelirao je na građane da se pridržavaju mjera za blagdane i da, ako ih vremenske prilike natjeraju da budu u kući, to bude u najužem krugu ljudi. 

– Ušli smo u novi val koronavirusa, vjerojatno izazvan novim varijantama virusa – istaknuo je Božinović.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba