Danas je počela proljetna akcija oralne vakcinacije lisica

ISKORJENJIVANJE BJESNOĆE: Iz zrakoplova će diljem Hrvatske biti položeno preko 1,3 milijuna vakcinalnih mamaca

Objavljeno: 30.03.2021. zagorjeinternational

Danas je započela kampanja oralne vakcinacije lisica na području RH, koja će trajati do 2. travnja. Cilj ovog programa financiranog europskim sredstvima  je iskorijeniti bolest na području RH i održati status zemlje slobodne od bjesnoće. 

Kampanja započinje s aerodroma Brač i Osijek, a zatim se premješta na aerodrome Rijeka i Čakovec, čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija RH. Zahvaljujući programu, posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je 2014. godine.

Manje slučajeva

Mamci se polažu pomoću zrakoplova koji su dokazani kao najučinkovitije i ekonomski najisplativije sredstvo za distribuciju vakcinalnih mamaca. Vakcinacija lisica provodi se na cijelom području  Republike Hrvatske,  izuzev jadranskih otoka te će tijekom svake kampanje biti položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaca, odnosno 2.665.850 godišnje.

Bjesnoća je bila potvrđena na području cijele zemlje s iznimkom jadranskih otoka, a provedba oralne vakcinacije lisica rezultirala je padom broja slučajeva bjesnoće u populaciji životinja.

Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom akcijom osigurava se cijepljenje pomlatka. Privučene mirisima, lisice pronalaze mamce, zagrizu ih i probiju kapsulu. Dolaskom sluznice usta u dodir s otopinom cjepiva započinje djelovanje cjepiva na imuni sustav životinje te u razdoblju od 21 dan životinje razviju imunitet koji ih štiti od bjesnoće najmanje 12 mjeseci. 

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce, ali nisu ni namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće, stoga se psi i mačke koji dođu u dodir s mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće.

Oprezno rukovanje

U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ukoliko se može izbjeći izravan dodir kože s mamcem. Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima. 

Ukoliko je vanjski omot mamca oštećen i tekućina, odnosno cjepivo, vidljivo, mamac više nije djelotvoran te se takav mamac, obavezno noseći zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se mamac pravilno uklonio.

U slučaju dodirivanja omota mamca, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ukoliko je sadržaj mamca, odnosno tekućina cjepiva, došla u dodir s kožom ili sluznicama, potrebno se odmah obratiti liječniku.  

– Pozivamo građane da u dane provođenja oralne vakcinacije i 30 dana nakon završetka cijepljenja, pse i kućne ljubimce prilikom kretanja javnim površinama i parkovima, držite pod nadzorom kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom. Mamci koji se pronađu u prirodi ne smiju se dirati niti micati – poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba