Udruga žena "Humsko srce" uspješno prijavila projekt "Obitelj i ja u njoj" na raspisani javni poziv Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

U Humu na Sutli će se provoditi projekt usmjeren na poticanje veće uključenosti očeva u obiteljskom životu

Objavljeno: 27.03.2021. zagorjeinternational

Udruga žena “Humsko srce” iz Huma na Sutli uspješno je prijavila projekt “Obitelj i ja u njoj” na raspisani javni poziv za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2021. godinu, od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.
Poziv je bio otvoren od 15. veljače do 18. ožujka, a kroz ukupnu će se planiranu vrijednost poziva od 8.600.000 kuna financirati projekti koji su usmjereni na podršku (sadašnjim i budućim) roditeljima, aktivnu podršku zaposlenim roditeljima u lokalnoj zajednici, poticanje očeva na veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu te aktivnu podršku roditeljima u cilju emocionalnog osnaživanja obitelji, uspješnog suočavanja sa stresom uzrokovanim nepredviđenim teškim događajem (elementarnom nepogodom – potresom i/ili pandemijom) te lakšem i bržem uključivanju u svakodnevan život.

Zahtjevna uloga

Projekt “Obitelj i ja u njoj” Udruge žena “Humsko srce” prijavljen je u partnerstvu s Općinom Hum na Sutli, Centrom za socijalnu skrb Krapina te Domom zdravlja Krapinsko – zagorske županije, a njegova je vrijednost 160.000 kuna.

– Roditeljstvo je važna i zahtjevna životna uloga koja očevima i majkama predstavlja izazov i čiji je ishod unaprijed neizvjestan. Kada govorimo o roditeljstvu, većinom se misli na majčinstvo, dok su očevi često stavljeni u drugi plan, unatoč tome što otac ima veliku ulogu u razvoju djeteta od najranije dobi. Emocionalna sigurnost, socijalna prilagodljivost te bolja društvena povezanost i kontrola ponašanja, samo su neke od pozitivnih posljedica uključenosti oca u razvoju djeteta. Projekt “Obitelj i ja u njoj” usmjeren je na poticanje očeva na veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu te će se upravo iz tog razloga organizirati veći broj raznolikih, a efikasnih aktivnosti. Kako su očevi zadovoljniji sudjelovanjem u grupama samo za očeve, jer u njima mogu sudjelovati na drugačiji način nego kad su u grupama zajedno s majkama, veći broj aktivnosti osmišljen je upravo za njih. Kvalitetna provedba projektnih aktivnosti osigurana je kroz jasno definiranu intervencijsku logiku – osim 12 edukativnih radionica pod stručnim vodstvom partnerskih javnih ustanova, u sklopu projekta organizirat će se i aktivni boravci očeva i djece u parkovima prirode te mreža očeva “Tata od zanata”. Također, izradit će se i edukativni te promotivni materijali, web stranica sa savjetima i smjernicama za veću uključenost očeva te kanali na društvenim mrežama, kao i kratkometražni film s informacijama o roditeljskoj ulozi očeva i njenoj važnosti, te primjerima i smjernicama za njezino postizanje – otkrila nam je voditeljica projekta Sara Kolar.

Podrška majki

– S obzirom na to da je veoma važno da majke potaknu, podržavaju i ohrabruju očeve prilikom njihove uključenosti, aktivnosti će također biti usmjerene i na njihovu edukaciju. Rezultat provedenog projekta bit će roditelji, a posebice očevi, osnaženi za “dobro” i odgovorno roditeljstvo, što će rezultirati zdravom, uspješnom i zadovoljnom djecom. Projekt je usmjeren prema promicanju ravnopravnog roditeljstva te stvaranju poticajnog okruženja u kojem i roditelji i djeca razvijaju svoj potencijal i ostvaruju zdravu obiteljsku klimu – kaže Kolar.
Inače, Udruga žena “Humsko srce” već duži niz godina uspješno provodi projekte za promicanje zaštite žena u svim segmentima života, a posebno na ostvarivanju boljeg statusa žene, majke, radnice i domaćice. Također, udruga je u svom radu i provedbi projekata velikim djelom usmjerena na podršku obiteljima i roditeljstvo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba