OVO BI TREBAO ZNATI SVAKI RODITELJ: Djeca koja provode vrijeme isključivo u zatvorenom prostoru igrajući se na mobitelima i računalima, riskiraju kratkovidnost, koja može dovesti i do sljepoće

ISKORISTITE JEDINSTVENU PRILIKU: Optika Optana 22 i Poliklinika Ana daruju vaše mališane besplatnim pregledom vida

Objavljeno: 27.03.2021. zagorjeinternational

Optika Optana 22 i Poliklinika Ana već četvrtu godinu zaredom daruju djecu besplatnim pregledima vida. Ovu akciju započeli su 2018. godine, kako bi djeci i roditeljima dali najbolji poklon, a to je briga za zdravlje mališana. Tijekom akcije nude se besplatni pregledu vida za djecu od 6 do 10 godina u Poliklinici Ana – Optana 22.

– Naši liječnici preporučuju roditeljima, ukoliko kod svoje djece već imaju evidentirani problem, škiljavost, strabizam ili loš vid, da dovedu mališane na kontrolni pregled, a onima koji do sada nisu svoje dijete vodili očnom specijalistu, da iskoriste ovu akciju za zdravi vid vaše djece – kažu iz Optane. 

Naime, djeca koja provode vrijeme u zatvorenom prostoru igrajući se na mobitelima i računalima, riskiraju kratkovidnost koja može potencijalno dovesti i do sljepoće, upozorio je David Allamby, jedan od vodećih stručnjaka u Velikoj Britaniji na području oftalmologije.

Njegovo upozorenje dolazi nakon šokantnih podataka koje je objavio tamošnji Ured za statistiku – da djeca provode svega 16 minuta dnevno na otvorenom, odnosno na danjem svjetlu. Dječaci ipak, u prosjeku, borave vani pet minuta više od djevojčica.

Allamby je savjetovao roditeljima da bi se trebali pobrinuti da njihova djeca, ovisna o mobitelima i računalima, najmanje 90 minuta svakog dana provedu na zraku i danjem svjetlu kako bi sačuvala svoj zdravi vid. Pod uvjetom, naravno, da ne odu van i sjednu na klupu, gdje opet gledaju u mobitel.

Dijete, kada se rodi, ne vidi kao ni mi, odrasle osobe. Dijete uči gledati, jednako kao što uči hodati, govoriti… Zato je izrazito važno što nudimo djetetu tijekom tog učenja i razvoja njegova vida jer upravo vidom dijete prikuplja 90 posto svih informacija. Vid se dakle razvija od rođenja pa sve do oko sedme godine života, kada dijete vidi jednako dobro kao i odrasla osoba.

Danas su djeca izložena gledanju u različite oblike ekrana, a kako je riječ i o “džepnim” predmetima, može se reći da odrediti prostor i vrijeme izloženosti ekranu, postaje sve teže jer to više nije prostor samo njihova doma. Mogu se služiti elektroničkim uređajima i na igralištu, u školi, parku… Stoga i djeca sve

češće imaju tzv. sindrom kompjuterskog vida.

Dakle, zbog našeg načina života, najviše su nam ugrožene oči, a najugroženija skupina su djeca od tri do sedam godina, kada se dječji vid tek razvija.

Simptomi kratkovidnosti i pravilo 20-20-20

Dijete koje razvije kratkovidnost žalit će se da ne vidi dobro na daljinu, približavat će se televiziji da bolje vidi, može škiljiti ili se žaliti na glavobolje. Tada je potrebno obaviti oftalmološki pregled s ciljem utvrđivanja zdravlja oka i prepisivanja naočala.

Roditelji mogu pokušati prevenirati razvoj kratkovidnosti tako da s djetetom poštuju pravilo 20-20-20, koje kaže da bi za svakih 20 minuta provedenih na računalu osoba trebala gledati u daljinu na najmanje 6 metara tijekom 20 sekundi. Na taj se način očima omogućuje odmor.

I djeca mogu dobiti sindrom kompjuterskog vida

Također se zbog dugog rada na računalu može javiti takozvani sindrom kompjuterskog vida. Riječ je o stanju koje nije bolest već prolazni splet različitih simptoma koji su povezani s radom na računalu, a uključuje:

• glavobolje,

• zamagljen vid,

• bol u vratu,

• umor i zamor očiju,

• nadražene i suhe oči te

• probleme u ponovnom fokusiranju pogleda

Sindrom kompjuterskog vida javlja se jer gledanjem u računalo “zaboravimo” treptati, odnosno, trepćemo u prosijeku pet puta rjeđe, što dovodi do pojave suhoće očiju koja izaziva takve simptome.

Takvo stanje se češće javlja kod odraslih nego kod djece, ali treba ga imati na umu ako se dijete žali na takve simptome.

Pravila očuvanja dobrog vida

• dijete uvijek radi u uvjetima dobrog osvjetljenja

• nosi svoje naočale ako su mu ranije prepisane

• podešena mu je svjetlina ekrana koja mu odgovara

• radi pauze prema 20-20-20 pravilu

• ne drži ekran preblizu

• održava se vlažnost prostora,

• smanjuje se direktan utjecaj rashladnih uređaja na dijete

• po potrebi se djetetu mogu kapati i umjetne suze koje će olakšati simptome

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba