Uvode rigorozne mjere

Austrijanci bez negativnog testa neće moći kupiti ni kruh, a na snazi će biti cjelodnevni policijski sat

Objavljeno: 27.03.2021. zagorjeinternational

Posljednjih dana broj novozaraženih u Austriji se na dnevnoj bazi ne spušta ispod 3000 što je dovelo do uvođenja rigoroznih mjera u nekim saveznim državama. Tirol je u strogom lockdownu, a uskoro će mu se pridružiti Beč, Donja Austrija i Gradišće. Budući da je vrlo zarazna britanska mutacija otkrivena u više od 81 posto slučajeva, Komisija za koronu je procijenila da se crveno na semaforu upalilo za gotovo sve savezne države i preporučili su hitan strogi lockdown, piše 24 sata.

Iznimka je jedino Vorarlberg. Zbog niskih brojeva zaraženih, Vorarlberg je već otvorio gastronomiju i kulturne ustanove, a posjetitelji mogu uživati u tome uz predočenje negativnog testa ili potvrdu o cijepljenju.

Sve prodavaonice i uslužne djelatnosti se zatvaraju od 1. do 6. travnja, a iznimka su prehrambene trgovine, ljekarne i kiosci. Nakon njihovog otvaranja 7. travnja, pri odlasku u kupovinu će se zahtijevati predočenje negativnog korona testa. Antigenski test će osiguravati ulaz tijekom 48 sati, a s negativnim PCR testom vrata dućana će biti otvorena 72 sata. Ove mjere su se našle pod kritikom javnosti uz pitanje tko će kontrolirati kupce, a očekuje se da će to raditi zaposlenici dućana, kao što su do sada kontrolirali da svi prilikom kupnje nose FFP2 maske.

Također, na snazi će biti i cjelodnevni policijski sat, pa će izaći moći samo oni koji moraju na posao ili u kratku rekreativnu šetnju. Mjera bi se mogla produljiti i na 14 dana jer stručnjaci tvrde da su u suprotnom neučinkovite. Uvodi se i obavezno nošenje FFP2 maski i na otvorenom, što je do sada bilo pravilo samo u zatvorenim prostorima.

Zanimljivo, u petak je gradonačelnik Beča Michael Ludwig predstavio pilot projekt pod nazivom “Svi grgljaju“ (“Alles gurgelt!”), pa se tako od sada svi Bečani i Bečanke imaju priliku redovito besplatno testirati na koronavirus pomoću PCR testa za ispiranje grla. Projekt je jedinstven u Europi, a za njega nije potrebno dodatno medicinsko osoblje, sve možete napraviti sami. Nakon registracije preko stranice www.allesgurgelt.at, dobije se barkod s kojim se može besplatno preuzeti set za testiranje u 152 podružnice BIPA-e u Beču.

Nakon što se tekućina odgrglja nekoliko sekundi, uzorak se može predati u bilo kojoj poslovnici grupacije REWE u Beču: Billa, Merkur, BIPA i Penny, kao i u benzinskim postajama BP-Merkur Inside, Jet-Billa Stop & Shop, SHELL-Billa Unterwegs. To znači da je mogućnost testiranja svim građanima omogućena gotovo ispred vlastitog doma. Rezultati stižu u roku od 24 sata ako ga predate prije 9 sati. Negativan rezultat testa omogućuje pristup frizeru i svim dućanima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba