Može se razgledati do 2. svibnja

U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici otvorena je gostujuća izložba Pokrajinskog muzeja iz Celja “ARMA CHRISTI ili svatko svoj križ nosi”

Objavljeno: 26.03.2021. zagorjeinternational

U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici u četvrtak je otvorena gostujuća izložba Pokrajinskog muzeja iz Celja “ARMA CHRISTI ili svatko svoj križ nosi”, koja otkriva neke od tajni kasnosrednjovjekovnih ikonografskih motiva Arma Christi, Kristove patnje i Mise sv. Grgura.
Kako je na otvorenju istaknula autorica izložbe, antropologinja Barbara Trnovec iz Pokrajinskog muzeja u Celju, na stvaranje izložbe potaknula ju je jedna bočica vezana uz pojam arma Christi, koju je pronašla prije šest godina u depou muzeja u kojem je zaposlena te bajka koju je 1903. godine zapisao Anton Hren Kompoljski, a koja govori o o tome kako nam se uvijek čini da je tuđi križ lakši.
Uz autoricu izložbe, na otvorenju su prisutne pozdravili voditeljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Maligec, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, ravnatelj Pokrajinskog muzeja Celje Stane Rozman, a izložbu je otvorio Matjaž Marko, predstavnik Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj, koje je pokrovitelj izložbe. U prigodnom programu nastupio je Ivica Kontent u pratnji Lovre Kontenta, a izložba se može razgledati do 2. svibnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba