Podnesena je kaznena prijava protiv donjostubičkog dogradonačelnika i voditelja zagrebačkog Autobusnog kolodvora Luke Grabušića

POGODOVAO POZNATOM LANCU BRZE PREHRANE? Ugovorima o zakupu navodno je Autobusni kolodvor oštetio za 450 tisuća kuna

Objavljeno: 20.03.2021. zagorjeinternational

Luka Grabušić najprije je bio u Laburistima, volonterski je dogradonačelnik Donje Stubice, a voditelj zagrebačkog Autobusnog kolodvora postao je 10 mjeseci nakon učlanjenja u Stranku rada i solidarnosti 2019. godine. Kako piše 24 sata, sada je protiv njega opširnu i dokumentiranu kaznenu prijavu DORH-u podnio Tomislav Gojević, jedan od dugogodišnjih ugostitelja na Autobusnom kolodvoru. Tereti Grabušića da je ugovorima o zakupu i pogodovanjem oštetio tu podružnicu Zagrebačkog holdinga za 450.000 kuna.

Spajanja prostora

Radi se o zakupu tri poslovna prostora ukupne površine preko 110 četvornih metara koje je Grabušić potpisao krajem rujna s tvrtkom Valbo snaga, poznatom po svom lancu pečenjarnica Ali Kebaba. Grabušić je najprije raspisao natječaje za zakup dva poslovna prostora nešto veća od sedam, odnosno šest četvornih metara. Početna cijena za svaki bila je tri tisuće kuna mjesečno. Valbo snaga dala je ponudu od 3007 za svaki i zbog toga su izabrani kao najpovoljniji. Zatim je Grabušić raspisao natječaj za poslovni prostor od skoro 97 kvadrata, po početnoj cijeni od četiri tisuće kuna, pa se postavlja pitanje zašto 14 puta veći prostor vrijedi skoro isto kao svaki od ova dva mala. Zato što se, piše dalje 24 sata, on nalazi iza njih, nema izlog niti prilaz hodniku kolodvora kroz koji prolaze tisuće ljudi dnevno. Dakle, otvoriti ugostiteljski objekt u njemu bez ova dva mala prostora je besmisleno i nemoguće jer ima tek jedna vrata. Za taj veliki prostor se zato javlja jedino Valbo snaga i dobiva ga s ponudom od 6500 kuna mjesečno. Dakle, za tri prostora trebaju plaćati oko 12.500 kuna mjesečno. A onda Valbo snaga šalje dopis kojim traže odgodu plaćanja dok ne preurede prostore te prilažu skicu iz kojeg je jasno da će sva tri prostora spojiti u jedan, iako ugovori koje su potpisali, zabranjuju spajanje prostora.

To se može iznimno dobiti uz suglasnosti voditelja podružnice, ali i pravne službe Holdinga i Grada. Spajanje bi tražilo i legalizaciju, pa im Grabušić samo daje suglasnost za odgodu plaćanja, a spajanje je potpuno prešutio u tom dokumentu. Radovi na spajanju tri prostora u jedan upravo traju.

– Osnovano se sumnja da postoji dogovor Grabušića i Valbo snage na štetu Autobusnog kolodvora. Jer drugi eventualni ponuditelji nisu znali u vrijeme natječaja da se prostori mogu spojiti. Da su oglašeni natječaji s tom mogućnošću spajanja, zakupnina bi bila i 20.000 kuna mjesečno po tržišnim cijenama. Na razlici cijene će Autobusni kolodvor kroz pet godina trajanja zakupa izgubiti oko 450.000 kuna, a što će biti nepripadna korist tvrtki Valbo snaga – stoji u kaznenoj prijavi ugostitelja Gojevića.

Transparentno raspisani

Kaznenu prijavu je Gojević proslijedio i na znanje upravi Zagrebačkog holdinga, iz kojeg su za 24 sata rekli da će Služba za reviziju “ispitati navode iz prijave i sukladno tome poduzeti pravne radnje”, dok im je Grabušić poručio da on nema ovlasti davati izjave o slučaju. No, doznaju da se očitovao upravi Holdinga i smatra da je sve čisto. Navodi da su natječaji transparentno raspisani i da su se na njih mogli pod jednakim uvjetima javiti svi te da on ne zna radi li se na spajanju prostora. Smatra i da je kaznena prijava bespredmetna i podnesena od strane konkurenta jer nakon 30 godina na Autobusni kolodvor dolazi snažni brend lanca prehrane poput Ali Kebabe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba