U Krapini svečano otvorena smotra literarnog, dramsko - scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNO 2021. - domaćin je OŠ Augusta Cesarca

“Danas, kada smo svjedoci pritisaka stranih jezika i moderne tehnike, strahovito je bitno da čuvamo svoj jezik – da poštujemo tuđe, ali ne damo svoje“

Objavljeno: 19.03.2021. Valentina Cigula

U glazbenom paviljonu u Krapini, ispred Srednje škole Krapina, svečano je otvorena smotra literarnog, dramsko – scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2021. Na ovogodišnjoj županijskoj smotri sudjeluju učenici iz sedam srednjih škola, 20 osnovnih škola te Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. Domaćin ovogodišnjeg LiDraNa je Osnovna škola Augusta Cesarca Krapina.

Ukupno 42 učenika osnovnih škola sa svojih 32 mentora predstavljaju svoje literarne, a njih 32 sa svojih osam mentora novinarske radove. Dramsko – scenskim nastupima predstavlja se 13 osnovnoškolaca sa svojih 11 mentora.

Što se tiče srednjoškolaca, literarne radove predstavlja 16 učenika sa svojih 13 mentora, novinarske radove 14 srednjoškolaca sa sedam mentora, dok se njih devet predstavlja dramsko – scenskim nastupom pod vodstvom sedam mentora.

Gradonačelnik kao general

– Ove godine nalazimo se u sasvim drugačijoj situaciji – ograničeni smo na manja okupljanja zbog trenutnih epidemioloških mjera. Nadam se da će LiDraNo 2021. godine, naš prekrasan Festival hrvatske riječi, hrvatskog govora i jezika biti jednako važan kao i dosad. U današnje vrijeme kada smo svjedoci pritisaka stranih jezika, elektroničke komunikacije i moderne tehnike, strahovito je bitno da čuvamo svoj jezik – da poštujemo tuđe, ali ne damo svoje – rekla je ravnateljica Osnovne škole Augusta Cesarca Krapina, Matilda Juriček Žigman.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović prisjetio se svog sudjelovanja na LiDraNu.

– Moram priznati, jučer sam imao jedan dobar susret kao uvod u ovaj današnji – naime, učenici Osnovne škole Ljudevita Gaja su imali jedan intervju sa mnom, pa su me molili fotografije iz osnovne škole, no u vrijeme kad sam ja išao u školu nije bilo pametnih telefona ili sličnih uređaja – praktički jedine fotografije koje imam iz osnovne škole su zajedničke fotografije cijelog razreda. No, ipak sam našao jednu zanimljivu fotografiju – fotografija s LiDraNa, s jedne predstave jer sam bio u dramskoj skupini. Glumio sam generala Razbinosa u Plavoj boji snijega, doduše bio sam i kasnije na raznim recitalima, ali moram priznati da je to sad u meni pobudilo jedno lijepo sjećanje – rekao je gradonačelnik Gregurović, pa dodao kako su svi oni koji su nastupili već time postali pobjednici.

Malo drugačiji sastav

Prisutnima se obratila i zamjenica župana za društvene djelatnosti, Jasna Petek koja je LiDraNo istaknula kao festival talenta i kreativnosti u literarnom području, novinarskom te dramsko- scenskom području na kojem se uvijek može vidjeti puno dobrih nastupa.

– Ove smo godine u malo drugačijem brojčanom sastavu, ali ne manje entuzijastičnom ili kvalitetnom i ja vam svima zaista čestitam što ste danas ovdje, što ste se pripremili i trudili. Znam da puno radite tijekom cijele školske godine i zaista je LiDraNo mjesto gdje možete pokazati svu svoju raskoš talenta i kreativnosti – rekla je Jasna Petek te zaželjela svima uspješan nastup.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba