Varaždinski saborski zastupnik Siniša Jenkač sudjelovao u raspravi na temu Godišnjeg izvješća o državnim potporama za 2019. godinu

“Trebamo što više investirati u Industriju 4.0 i digitalnu transformaciju jer one će u budućnosti definirati razvoj i pozicioniranje Hrvatske”

Objavljeno: 18.03.2021. zagorjeinternational

Jedna od tema o kojoj se raspravljalo u Hrvatskom saboru, bilo je Godišnje izvješće o državnim potporama za 2019. godinu, a u raspravu se uključio i saborski zastupnik iz Varaždinske županije, Siniša Jenkač.
Jenkač je podsjetio da je riječ o ukupno 15,2 milijarde kuna, što je u odnosu na 2018. godinu povećanje od 1,7 posto, dok u odnosu na 2017. godinu povećanje iznosi 23,1 posto.

Pohvalio HAMAG-BICRO

– Riječ je, dakle, o osjetnom povećanju državnih potpora u odnosu na 2018. i 2017. godinu, a 6,6 milijardi kuna izdvaja se za potpore u poljoprivredi te 8,5 milijardi kuna za industriju, odnosno poduzetništvo. Naravno, 2019. godina bila je vrlo specifična i radi se o velikim potporama u sektoru brodogradnje, a neki se pitaju je li brodogradnju trebalo spašavati ili ne. Kad govorimo o horizontalnim potporama, koje iznose otprilike dvije milijarde kuna ili 13,1 posto, riječ je o otprilike milijardu kuna poticaja u zaštiti okoliša, 322 milijuna kuna malim i srednjim poduzetnicima, 272 milijuna kuna za istraživanje i razvoj i 233 milijuna kuna za inovacije. Slažem se s kolegicama i kolegama i ponavljam da je 2019. godina bila vrlo specifična godina iz razloga velikih potpora u sektoru brodogradnje, pa imamo i nešto manje potpore u zaštiti okoliša te istraživanju, razvoju i inovacijama. Apeliram na Ministarstvo i nadam se da će u 2020./2021. rasti potpore u inovacijama, istraživanju i razvoju te potpore malim i srednjim poduzetnicima – kazao je Jenkač.
Pohvalio je rad HAMAG-BICRO-a, posebice u onom dijelu vezanom uz izdavanje garancija te malih mikro kredita do 50.000 eura.

– Iz osobnog iskustva znam koliko to znači našim poduzetnicima, pogotovo malim i srednjim poduzetnicima. HBOR također ima veliki utjecaj na kreditiranje i tu ima prostora i za dodatan iskorak i dobro bi bilo da HBOR bude još više agilan i još više dostupan našim poduzetnicima – istaknuo je zastupnik Jenkač, uz napomenu da Hrvatska ima dobar Zakon o poticanju investicija:

– Radi se o unaprjeđenju investicijskog okruženja i smanjenju poreza. Kada naš poduzetnik radi, ulaže i investira, ima to porezno rasterećenje koje su poduzetnici jako dobro prihvatili i mislim da tome treba i dalje težiti te na taj način poticati poduzetnike da uz porezna rasterećenja više ulažu.
Jenkač je posebno istaknuo da je ono o čemu u budućnosti u svakom slučaju treba razmišljati, Industrija 4.0 i digitalna transformacija.

– Ona je najvažnija već danas, a u budućnosti definirat će razvoj i pozicioniranje Hrvatske, tako da smatram da trebamo što više investirati u Industriju 4.0 i poticati naše poduzetnike da promišljaju i razmišljaju o investiranju upravo u tom segmentu – kazao je.

Sektorske potpore

Govoreći o sektorskim potporama, Jenkač je rekao da ih nitko ne voli, ali da su one, nažalost, nužnost jer nitko ne želi ukinuti tisuće radnih mjesta brodogradnji.

– Dolazim iz Varaždinske županije, sa sjevera Hrvatske, gdje su jake tekstilna i kožarska industrija u kojima radnici, nažalost, imaju vrlo male plaće, a kad govorimo o sektorskim potporama, ne možemo se posebno pohvaliti da je, primjerice, tekstilni gigant Varteks, odnosno neka druga privatna poduzeća, dobila sektorsku potporu. Smatram da nikako ne bi smjeli biti “13. prase” u odnosu na brodogradnju i da država na isti način mora tretirati i tekstilnu i kožarsku industriju, kao i brodogradnju – zaključio je Jenkač.
Prilikom rasprave o sektorskim potporama, Jenkač je uputio pitanje stranačkoj kolegici Branki Juričev – Martinčev.

– Osvrnuli ste se na 2021. godinu i potpore za očuvanje radnih mjesta, koje bismo također mogli nazvati sektorskim potporama. Smatrate li da, kao što govore neki od kolega iz oporbe, treba smanjiti intervencije države? Smatrate li da je intervencija države važna, potrebna i čuva li ona gospodarstvo u cjelini? – upitao je Jenkač.
Juričev Martinčev je odgovorila da smatra neophodnim i da je iznimno dobro ovo što radi Vlada Republike Hrvatske, pohvalivši način na koji država intervenira kako bi spasila radna mjesta.

– Neophodno je prije svega spasiti radna mjesta, ali moramo isto tako biti svjesni koliko imamo sredstava na raspolaganju – zaključila je Juričev – Martinčev.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba