Povodom Svjetskog dana lutkarstva, pripremljen je bogat kulturni program

IZLOŽBA, RADIONICA I PREDSTAVA: Ovog vikenda dovedite svoje mališane u Dvor Veliki Tabor

Objavljeno: 17.03.2021. zagorjeinternational

Diljem svijeta 21. ožujka obilježava se Svjetski dan lutkarstva. U Dvoru Veliki Tabor već se 15 punih godina njeguje lutkarska umjetnost kroz postojanje putujuće lutkarske družine IOCULATORI. Danas ova skupina zaljubljenika u lutke na svojem repertoaru ima četiri predstave s motivima nematerijalne kulturne baštine koji su usko povezani s Velikim Taborom, poput Veronike Desinićke ili Vile Meluzine.
Prošle je godine po prvi puta u Dvoru Veliki Tabor kao aktivnost projekta “Living Castles” organiziran Međunarodni festival lutkarskih predstava.

Izložba igračaka

U obilježavanje Svjetskog dana lutkarstva uključit će se i Dvor Veliki Tabor. U petak u 18 sati bit će otvorena izložba igračaka iz ostavštine profesora Tihomila Stahuljaka, pod nazivom “Zbirka, a ne zbrka“. Mnoštvo igračaka koje će biti prikazane u Velikom Taboru, a koje su sada u vlasništvu kolekcionara Jure Gašparca, proizvedeno je od kraja 19. do početka 21. stoljeća – jednaki status imaju starinske igračke od papier machea i lutke Barbie i Teletubbies. Izložbu su koncipirale Žarka Vujić i Vlatka Filipčić Maligec.
Premda će izložba ostati otvorena neko duže vrijeme, baš ovaj vikend u kojem se proslavlja Svjetski dan lutkarstva, bit će idealan za posjet Velikom Taboru, kažu organizatori.
U subotu i nedjelju djeca će se sa svojim roditeljima u čak dva termina, od 11.30 do 12.30 sati te od 14 do 15 sati, moći okušati u izradi “poskakujućih“ (pop-up) vitezova – zabavnih lutaka načinjenih od priručnih i ekoloških materijala te lutaka “silueta“ koje će odmah moći isprobati u tzv. kazalištu sjena.

Iz udobnosti doma

Na sam Svjetski dan lutkarstva, u nedjelju, za sve će posjetitelje muzeja, male i velike, između dvije radionice, u 13 sati, lutkarska družina IOCULATORI odigrati predstavu “Legenda o Veroniki Desinićkoj”.
Ako ste u nemogućnosti doći u Desinić, u obilježavanje Svjetskog ana kazališta možete se uključiti i iz udobnosti vlastitog doma. Pronađite neku svoju fotografiju iz djetinjstva na kojoj se uz vas nalazi i vaša omiljena (ili bilo kakva druga) igračka. Do kraja mjeseca ožujka fotografije možete “prikopčati“ na zid Facebook stranice www.facebook.com/VelikiTabor/, uz informaciju kada, odnosno koje godine i gdje je fotografija snimljena. Sve će se fotografije s igračkama naći u posebnom albumu na internetskoj stranici Velikog Tabora, www.veliki-tabor.hr. (vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba