NIJE UVJET ZA PUTOVANJE, ALI…: Europska komisija predstavila Digitalni zeleni certifikat koji će bitno olakšati prelaženje granica

COVID PUTOVNICA: Tri su uvjeta za slobodno kretanje unutar EU – negativan PCR test, potvrda o cijepljenju ili potvrda da ste preboljeli koronu

Objavljeno: 17.03.2021. zagorjeinternational

Europska komisija danas je predstavila Digitalni zeleni certifikat kojim će građani moći dokazati da nisu zaraženi koronavirusom te da ne predstavljaju opasnost za epidemiološku sliku zemlje u koju dolaze, piše Jutarnji.

Certifikat će uključivati tri kriterija – dokaz da njegovi vlasnici imaju negativan PCR test, da su primili cjepivo ili da su preboljeli Covid-19.

Prema prijedlogu Europske komisije ova bi potvrda bila i u papirnatom i u elektronskom obliku, a izdavale bi ju vlasti iz svih država članica.

Schengenski prostor

Certifikat bi bio priznat od svih članica Europske unije te država koje se nalaze u Schengenskom prostoru, a nisu u EU. Potvrda se izdaje državljanima Europske unije, ali i stranim državljanima koji žive u EU te članovima njihove obitelji. Izdavanje ovih potvrda za građane će biti besplatno.

– “Digitalna potvrda” će sadržati podatke o cjepivu koje je građanin primio, tko je proizvođač, broj doze i datum cijepljenja. Potvrda o testiranju će sadržati vrstu testa, datum i vrijeme testiranja, mjesto testiranja te rezultat testiranja, a potvrda o tome da je osoba preboljela Covid-19 sadržavat će datum kada je utvrđen pozitivan test, tijelo koje je izdalo potvrdu te datum izdavanja i rok trajanja – ističu iz Europske komisije.

Države odlučuju

Posljednja stavka o roku trajanja mogla bi izazvati kontroverze, budući da još nije utvrđeno koliko imunitet traje za osobe koje su preboljele Covid-19. Također, države članice će morati priznati potvrde o cijepljenju bez obzira na tip cjepiva, a takve potvrde morat će priznati i kao kriterij da se putnike oslobodi od restriktivnih mjera, poput samoizolacije. Međutim, u tom slučaju, objašnjeno je, osoba mora biti cijepljena cjepivom koje ima dozvolu za širu uporabu na teritorij Europske unije. Ipak, države članice imaju mogućnost same prihvatiti i potvrde o cijepljenju drugim cjepivima.

– Cijepljenje takvim cjepivima neće biti dovoljno za potvrdu za cijelu EU, ali svaka država ima pravo sama odlučiti o tome hoće li ga priznati – tumače iz Europske komisije, dodajući kako se ovime nipošto ne uvode uvjeti za putovanje te da ovakva potvrda ne može biti preduvjet za putovanje – njome se samo želi olakšati sloboda kretanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba