KOGA ODABRATI? S prvim danom travnja u Hrvatskoj kreće nova faza deregulacije plinskog tržišta, a Krapinčane zbunjuju ugovori Gradske plinare Krapina koje dobivaju u poštu, kao i pozivi nekih novih igrača na tržištu…

POČELA BORBA ZA POTROŠAČE: Vi plaćate, pa je i vaše pravo da odaberete od koga od 1. travnja želite kupovati plin

Objavljeno: 16.03.2021. Alen Brodar

S prvim danom travnja u Hrvatskoj kreće nova faza deregulacije plinskog tržišta te će opskrbljivači nabavljati plin po tržišnim uvjetima, a potrošači će moći birati između više dobavljača. To bi trebalo donijeti smanjenje državnog utjecaja na konačnu cijenu prirodnog plina te organizaciju cjelokupnog tržišta.
Naime, piše Tportal, dosad je cijena plina bila strogo regulirana jer je država određivala i veleprodajne i maloprodajne cijene. Iako konkurencija nije bila ograničena zbog ‘umjetno’ niske cijene plina, alternativni distributeri nisu imali interesa poslovati, pa ni potrošači nisu imali izbora. Prije otvaranja tržišta Hrvatska regulatorna energetska agencija (HERA) krajem prošle godine provela je natječaj za izbor opskrbljivača plinom u obvezi javne usluge. Prema rezultatima natječaja, od 1. travnja javnu će uslugu nuditi 13 opskrbljivača umjesto dosadašnjih 32. Tako je HERA na distribucijskom području Gradske plinare Krapina za razdoblje od 1. travnja 2021. do 30. rujna 2024. godine za opskrbljivača plinom odredila tvrtku Međimurje-plin d.o.o. Čakovec. Međutim, građani Krapine u svoje poštanske sandučiće posljednjih dana dobivaju ugovore za opskrbu plinom za razdoblje od 1. travnja 2021. od Gradske plinare Krapina, što je kod dobrog dijela građana izazvalo konfuziju.

Zadržavanje potrošača

A evo zašto Gradska plinara Krapina po kućanstvima šalje ugovore: Naime, HERA je odredila kako krajnji kupci iz kategorije kućanstvo koji i nakon 31. ožujka 2021. žele nastaviti koristiti opskrbu plinom u obvezi javne usluge mogu i dalje koristiti tu uslugu bez poduzimanja posebnih koraka. A ako je došlo do promjene opskrbljivača u obvezi javne usluge, odnosno ako je za distribucijsko područje krajnjeg kupca na natječaju odabran novi opskrbljivač plinom u obvezi javne usluge, što je slučaj na dosadašnjem distributivnom području GPK-a, odabrani opskrbljivač je dužan najkasnije do 30. travnja 2021. svim krajnjim kupcima koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom dostaviti na sklapanje ugovor o opskrbi plinom u obvezi javne usluge, zajedno s uvjetima ugovora opskrbljivača u obvezi javne usluge te informirati krajnje kupce o novim okolnostima vezanim uz određivanje opskrbljivača u obvezi javne usluge za razdoblje od 1. travnja 2021. do 30. rujna 2024. godine.

Drugim riječima, počela je borba za potrošače.

Tako oni koji ne potpišu ugovor s GPK-om, po ‘defaultu’ za opskrbljivača dobivaju Međimurje-plin. Zbog toga se u GPK-u trude zadržati što više potrošača pod svojom kapom i zbog toga ti ugovori, uz koje dolazi i ovaj tekst:

“Zahvaljujući novim okolnostima na tržištu plina i promjeni zakonodavnog okvira, otvara se prostor za konkurentniju ponudu opskrbe plinom Gradske Plinare Krapina d.o.o. od 1. travnja 2021. godine koja svojim kupcima nudi krajnju cijenu u kategoriji kućanstva 0,2438 kn/kWh (2,26 kn/m3) umjesto dosadašnjih 0,2640 kn/kWh (2,44 kn/m3) bez PDV-a, odnosno uštedu od 8 posto, pri čemu prosječna obitelj koja potroši 800 kubnih metara prirodnog plina u godini dana uštedi 200 kuna.
Postupak promjene opskrbljivača je besplatan i mi ćemo ga obaviti za Vas! Kao prilog dopisu nalazi se tipski Ugovor o opskrbi prirodnim plinom, a djelatnici će doći do vas sa Zahtjevom za promjenu opskrbljivača kojeg je potrebno potpisati i ostvariti spomenutu uštedu…”

Iz Međimurje-plina pak su se oglasili priopćenjem medijima u kojem obavještavaju potrošače s distribucijskog područja GPK-a da su upravo oni određeni za novog opskrbljivača od 1. travnja. Ističu da im je upućeno puno poziva od potrošača prirodnog plina s distributivnog područja Gradske plinare Krapina, “koji su bili zbunjeni jer su primili ugovore za opskrbu plinom od 1. travnja upravo od Gradske plinare Krapina, iako su upoznati s informacijom da je Međimurje-plin d.o.o. Čakovec određen od strane regulatora za opskrbljivača prirodnim plinom u obvezi javne usluge“.

  • Ovim putem obavještavamo sve potrošače prirodnog plina distribucijskog područja Gradske plinare Krapina da će Međimurje-plin d.o.o. Čakovec također ponuditi Ugovor o opskrbi plinom i vjerujemo da će naša ponuda biti povoljnija. Početak opskrbe plinom je od 1. travnja 2021. godine i mi ćemo Vam do istog roka dostaviti dvije varijante ugovora, pa Vas molimo da razmotrite opciju:
  1. Ugovor o opskrbi plinom u obvezi javne usluge (cijena prirodnog plina još nije objavljenja od Hrvatske energetske regulatorne agencije, te ćemo Vas o cijeni obavijestiti čim bude objavljenja)
  2. Ugovor o opskrbi plinom – cijena prirodnog plina ponuđena od strane Međimurje-plina d.o.o. iznosi 0,2354 kn/kWh

Napominjemo da će Vam bez obzira na prodaju Gradska plinara Krapina isporučivati plin do 01.04.2021. godine, a nakon tog roka će uslugu opskrbe plinom odgovorno obavljati Međimurje-plin d.o.o. Čakovec – stoji u priopćenju Međimurje-plina.

Dakle, na krajnjem je potrošaču da odluči tko će ga opskrbljivati plinom. Na kraju krajeva, on to plaća, pa ima pravo i odlučiti od koga od 1. travnja želi kupovati plin.

Krajnja cijena do 22. ožujka

Najveći opskrbljivač bit će Gradska plinara Zagreb te će pokrivati 13 od 33 distribucijska područja. Sedam područja opskrbljivat će E.ON Plin, a manji opskrbljivači zadržali su preostalih 13 područja. U HERA-i očekuju da će kupci koji koriste javnu uslugu imati koristi od nove raspodjele tržišta s obzirom na to da su za opskrbljivače odabrani najkonkurentniji ponuditelji. HERA treba do 22. ožujka odrediti maksimalnu cijenu plina za svako distribucijsko područje. Ta će cijena vrijediti od 1. travnja do kraja godine, a ažurirat će se za svaku narednu godinu. Sukladno gornjoj granici koju odredi HERA, opskrbljivači u obvezi javne usluge formirat će svoje cijene za potrošače. Najveću promjenu prilikom formiranja cijena donosi ukidanje uloge HEP-a kao jedinog veleprodajnog opskrbljivača, a koji je dosad po reguliranim uvjetima prodavao plin lokalnim distributerima. Opskrbljivači s obvezom javne usluge ubuduće će nabavljati plin isključivo prema tržišnim uvjetima kao i ostali opskrbljivači. Slično kao i na tržištu električne energije, potrošači će moći birati između javno ovlaštenog opskrbljivača i alternativnih ponuditelja, koji će ih pokušati pridobiti kvalitetnijom uslugom i povoljnijim tarifama. No, hoće li liberalizacija tržišta donijeti veću konkurenciju i povoljnije cijene, tek treba vidjeti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba