Oglasili se iz Europske agencije za lijekove:

“KORIST JE VEĆA OD NUSPOJAVA: Nemamo indikacije da cjepivo AstraZenece uzrokuje povećan rizik od nastanka krvnih ugrušaka”

Objavljeno: 16.03.2021. zagorjeinternational

Izvršna direktorica Europske agencije za lijekove (EMA) Emer Cooke na konferenciji za medije je rekla kako u ovom trenutku EMA nema indikacije da cjepivo AstraZenece uzrokuje povećan rizik od nastanka krvnih ugrušaka, piše Jutarnji list.  

– Broj incidenata s ugrušcima krvi nije veći od broja koji je zabilježen u općoj populaciji. I dalje smo uvjereni korist cjepiva AstraZenece veća od nuspojava – rekla je Cooke.

EMA će se sastati u četvrtak kako bi razgovarala o prikupljenim informacijama te službeno odlučila je li cjepivo pridonijelo tromboemboliji kod cijepljenih osoba.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković obratio se javnosti nakon online sastanka s petoricom premijera – austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom te premijerima Slovenije, Češke, Bugarske i Latvije, održanog zbog problema s isporukom cjepiva, piše Dnevnik.hr.

– Dogovorili smo se da zajednički apeliramo na stvaranje jednog korektivnog mehanizma, naručili smo dodatna cjepiva od Pfizera, a u sljedećih 24 sata ćemo razgovarati s Europskom komisijom kako bismo kompenzirali zastoj – rekao je Plenković, pa se osvrnuo na mogućnost obustave cijepljenja AstraZenecom.

Premijer ističe kako su o tome raspravljali sa stručnjacima iz HALMED–a, nakon čega su zaključili kako zasad nema dokaza da bi se trebalo zaustaviti cijepljenje AstraZenecom.

– Koristi su veće nego rizici – rekao je Plenković te istaknuo kako se u Hrvatskoj radi o zaista malom broju slučaja komplikacija.

Osvrnuo se i na navodnu odluku Stožera Koprivničko – križevačke županije o odgodi cijepljenja AstraZenecom, rekavši da je stožer tu odluku demantirao. Podsjetimo, jutros je objavljeno da je spomenuti Stožer donio odluku o privremenoj odgodi punkta za cijepljenje opće populacije u Svetom Petru Orehovcu, koji je bio planiran za srijedu. AstraZenecom su se trebali cijepiti žitelji triju općina.

– S obzirom na dojavu o velikom broju odustajanja prijavljenih građana za cijepljenje, odlučili smo punkt prebaciti za idući tjedan. Kako je organizacija pukta jako zahtjevan posao, iziskuje značajne materijalne i ljudske resurse, mislili smo da odgodimo taj punkt do mišljenja Europske agencije za lijekove – objasnio je odluku načelnik Stožera Koprivničko – križevačke županije Ratimir Ljubić, istaknuvši kako će se građani koji to žele, ipak sutra moći cijepiti na spomenutom punktu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba