Čeka se da se Agencija za lijekove EU izjasni o sigurnosti cjepiva

Slovenija privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom, a to je učinila i jedna hrvatska županija

Objavljeno: 16.03.2021. zagorjeinternational

Slovenija je još jedna u nizu europskih zemalja koje su se odlučile za privremeno obustavljanje cijepljenja cjepivom AstraZeneca protiv COVID-19, piše portal Dnevnik.hr.

Vijest je potvrdio slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar, koji je objasnio kako je odluka donesena preventivno, iz opreza, te će biti na snazi sve dok se Agencija za lijekove Europske unije ne izjasni o sigurnosti cjepiva. Njihovo priopćenje očekuje se danas.

Ministar je rekao kako će one osobe koje su cjepivo AstraZenece trebale primiti danas, to cjepivo primiti nakon što EMA donesene odluku o njegovoj sigurnosti.

Cjepivo su u Sloveniji primili pedagoški djelatnici i odgojitelji, kod kojih nije zabilježen slučaj stvaranja krvnog ugruška, no u više škola zabilježene su teškoće s nastavom zbog jačih imunoloških reakcija kod učitelja i odgojitelja. Nakon toga mnogi koji su bili naručeni na cijepljenje, otkazali su svoj dolazak.  

Prethodno su odluku o privremenoj obustavi cijepljenja AstraZenecom donijele Njemačka, Francuska, Nizozemska i Italija, nakon što se u nekim slučajevima kod osoba nakon primitka cjepiva stvorio krvni ugrušak, mada nije potvrđena uzročno – posljedična veza između cijepljenja i zgrušavanja krvi.

Podsjetimo, AstraZeneca je sama provela svoje istraživanje prema kojem su ustvrdili kako primitak njihova cjepiva ne povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, piše 24 sata.

24 sata javlja i da je Stožer civilne zašite Koprivničko – križevačke županije donio odluku o privremenoj odgodi punkta za cijepljenje opće populacije u Svetom Petru Orehovcu koji je bio planiran za srijedu.

Na punktu je bilo planirano cijepljenje protiv SARS-CoV-2 virusa cjepivom AstraZeneca stanovnika općina Sveti Petar Orehovec, Gornja Rijeka i Kalnik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba