POLICIJSKA STATISTIKA ZA VELJAČU: Najčešći uzrok nesreća i dalje je brzina, a najviše stradavaju osobe između 20 i 40 godina

U prometnim nesrećama prošlog mjeseca sudjelovalo 13 alkoholiziranih vozača

Objavljeno: 14.03.2021. zagorjeinternational

Na području Policijske uprave krapinsko – zagorske, policijski su službenici u veljači obavili očevid kod 52 prometne nesreće što je u usporedbi s podacima iz siječnja, za 44 posto više nego što je bilo u prethodnom mjesecu.

Evidentiranih prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama nije bilo, a deset nesreća bilo je s ozlijeđenim osobama – jedna je osoba zadobila teške tjelesne ozljede, dok je jedanaest bilo lakše ozlijeđeno. Materijalna šteta je nastala u 42 prometne nesreće.

41 sudionik

Broj nesreća s ozlijeđenim osobama u veljači u odnosu na siječanj je manji za 16,7 posto – teže ozlijeđenih osoba manje je za 75 posto, a lakše ozlijeđenih osoba manje je za 21,4 posto. Broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u porastu je za 75 posto.

Najviše je stradalih u životnoj dobi od 20 do 40 godina – osam sudionika od kojih je jedna osoba zadobila teške, a njih sedam lakše tjelesne ozljede. U istoj dobnoj strukturi bilo je najviše sudionika u prometnoj nesreći – 41 sudionika od ukupnog broja sudionika u prometnim nesrećama.

Najčešći uzrok prometnih nesreća je  neprilagođena brzina uvjetima na cesti i u prometu – devet nesreća. S obzirom na vrstu prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste i udara vozila u parkirano vozilo.

1136 prekršaja

Najkritičniji dani bili su ponedjeljak i petak, a najsigurniji srijeda i nedjelja. U prometnim nesrećama sudjelovalo 103 sudionika –  82 vozača i 21 putnik.  Pod utjecajem alkohola, u trenutku prometne nesreće bilo je 13 vozača. Policijski službenici tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u veljači evidentirali su 1136 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 545 prekršaja. Potom slijede 57 prekršaja upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola te 34 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, a utvrđeno je i 24 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 16 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 5 prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, po 4 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom i odbijanja alkotestiranja i 3 prekršaja nekorištenje zaštitne kacige.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba