Vrijednost radova kojima se hitno moralo prionuti nakon oštećenja u prosinačkim potresima je oko 2,5 milijuna kuna, još preostaju radovi na fasadi

Završena je unutarnja obnova Osnovne škole Krapinske Toplice, učenici se od sutra sigurni vraćaju u svoje klupe

Objavljeno: 09.03.2021. Valentina Cigula

Završeni su unutarnji radovi na Osnovnoj školi Krapinske Toplice koja je pretrpjela velika materijalna oštećenja nakon prosinačkog potresa koji je pogodio Sisačko – moslovačku županiju, ali i ostavio značajne materijalne posljedice diljem Krapinsko – zagorske županije. Školi je bila potrebna hitna sanacija, stoga je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar 21. siječnja potpisao ugovor o izvođenju radova na obnovi škole s vlasnikom tvrtke Belošević j.d.o.o. iz Male Erpenje, Dubravkom Beloševićem. Vrijednost izvedenih radova iznosi oko 2,5 milijuna kuna. Na potpisivanju ugovora istaknut je predviđeni rok od tri mjeseca u kojem bi se radovi trebali završiti kako bi se učenicima osigurao siguran povratak u njihove klupe koji će se za njih dogoditi sutra, dakle nešto ranije od očekivanog, a čime oni prelaze s online nastave koju su pohađali dosad, na nastavu uživo.

– Danas je dan kada su se stekli svi uvjeti da se učenici sigurno mogu vratiti u školu koju smo zakazali od sutrašnjeg dana, 10. ožujka. Ono što danas mogu reći sa zahvalnošću svim odgovornima – osnivaču, svim subjektima koji su odgovorno pristupili cijeloobuhvatnoj obnovi škole, a pogotovo ovoj unutrašnjosti koju smo napravili u dvije faze. Jedna faza je bila sanacija svih elemenata u školi koji su bili nesigurnosni u sigurnosne. I onaj drugi dio u kojem smo išli u izmijenu podova i vrata na našem prvom katu za naše učenike – rekao je ravnatelj Osnovne škole Krapinske Toplice Samson Štibohar, pa dodao kako od osnutka škole, odnosno od 1968. godine nije izvršena nikakva sanacija ni obnova škole, stoga ovo obnova trebala bi razveseliti kako djecu tako i sve ostale koji će od sutra boraviti u njoj.

Vanjski radovi

– Ono što nam slijedi je završetak vanjske obnove – fasadne ovojnice i s time bi u ovom dijelu sveobuhvatne obnove vjerojatno završili sa sanacijom škole. Nadalje, nakon toga nam slijedi, a već je dogovoreno s obzirom na sigurnost učenika,  je asfaltiranje prilaznog puta do naše škole kako bi eto, nakon što završe svi radovi mogli sigurno i kvalitetno naši učenici dolaziti u školu – dodao je ravnatelj Štibohar.

Načelnik Krapinskih Toplica, Ernest Svažić rekao je kako je na području Krapinskih Toplica evidentirana šteta puno veća od prvotnih procjena te je ona iznosila preko 10 milijuna kuna, a komisija je pregledala više od 120 objekata.

Planovi za budućnost

– Najveća evidentirana šteta je upravo na Osnovnoj školi i danas sam uistinu sretan da se tako brzo prionulo rekonstrukciji. Najiskrenije čestitam osnivaču i svima koji su bili involvirani u proces rekonstrukcije. Naravno, to je jedna faza, radujem se i sljedećim susretima kada će se nadalje poboljšavati uvjeti boravka i rada učenika i nastavnika. Online nastava je nešto čemu svi svjedočimo ovih dana, ali zasigurno susret uživo, nisam pedagog, ali siguran sam da će i učenici i nastavnici potvrditi, da ne može se nadomjestiti online nastavom. Učenicima i nastavnicima želim vesele trenutke dalje u ovoj školi – zaključio je načelnik Svažić.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako se materijalna šteta, odnosno zidovi uvijek mogu popraviti, novi objekt napraviti iskazavši sreću da djeca u trenutku potresa nisu bila u školi jer ljudski životi se ne mogu vratiti.

– Međutim, kada sam došao ovdje i kada sam vidio što se dogodilo, prva pomisao mi je bila “Što bi se dogodilo da su djeca bila u školi?“ i u tom trenutku smo donijeli odluku da idemo u sveobuhvatnu obnovu škole jer ne bih si mogao zamisliti sličan scenarij da se ponovno dogodi, a nismo poduzeli one korake koje jesmo – rekao je župan Kolar.

Župan je iznio neke planove za budućnost.

– U suradnji s Općinom pripremamo izgradnju nove sportske dvorane za koju je već izdana građevinska dozvola. Za tri do četiri tjedna ću s još četvoricom župana s predsjednikom Vlade potpisati razvojni sporazum u koji smo u strateške projekte koje smo prijavili, stavili i izgradnju sportske dvorane ovdje u Krapinskim Toplicama, koja je  potrebna, kako zbog veličine škole, tako i značaja mjesta u turističkom smislu i s obzirom na to da je tu i Specijalna bolnica. Pokušat ćemo je isfinancirati preko razvojnog programa, da 85 posto sredstava budu Europska sredstva, a da ostalo podijelimo na 50 posto Općina i Županija. Ako kroz financijsku omotnicu Vlade RH kroz operativni program ne ispregovaramo s Europskom komisijom da će se moći financirati školske sportske dvorane, a ja se toplo nadam da hoćemo jer postoji velika potreba, onda ćemo to napraviti vlastitim snagama, neće nam to biti ni prvi ni zadnji put – istaknuo je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba