Nacionalnu kampanju "Za Hrvatsku bez pasa na lancu" podržali i veterinari - do sada je peticiju potpisalo više od 40 tisuća ljudi

VEZANI PSI TRPE FIZIČKU I PSIHIČKU BOL: “Inače prijateljski raspoložen i poslušan pas postaje neurotičan, nesretan, tjeskoban i često agresivan”

Objavljeno: 09.03.2021. zagorjeinternational

Nacionalna kampanja “Za Hrvatsku bez pasa na lancu“ dobila je podršku veterinarskih institucija. Peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu pokrenuta je 26. veljače, a do danas ju je potpisalo više od 40.000 ljudi. Peticija je dio nacionalne kampanje “Za Hrvatsku bez pasa na lancu”, koju su pokrenuli Sklonište “Prijatelji” Čakovec, udruga “Prijatelji životinja” i Udruga “Pobjede” te više od 50 članica Mreže za zaštitu životinja, uz podršku drugih udruga i institucija.
Osim toga, potpora Kampanji pristigla je i od najvažnijih strukovnih udruga doktora veterinarske medicine – Hrvatske veterinarske komore i Odjela veterinara male prakse Hrvatske te mnogih privatnih veterinarskih praksi.

Ugrizi insekata

– Hrvatska veterinarska komora kao strukovna udruga doktora veterinarske medicine, podržava navedenu nacionalnu kampanju te smo mišljenja da će njena konačna realizacija doprinijeti povećanju standarda zaštite i dobrobiti životinja u Republici Hrvatskoj – rekao je Predsjednik Hrvatske veterinarske komore Ivan Zemljak.
– Često zatvaranje ili dugotrajno držanje na lancu mogu nanijeti ozbiljnu štetu njihovoj fizičkoj i psihološkoj dobrobiti. Inače prijateljski raspoložen i poslušan pas, ako ga se neprestano drži na lancu ili na bilo koji način intenzivno ograničava, postaje neurotičan, nesretan, tjeskoban i često agresivan – istaknula je Tatjana Zajec iz Odjela veterinara male prakse Hrvatske, rekavši da su psi prirodno društvena bića koja trebaju društvo ljudi, ali i drugih životinja.
– Neprestano vezani psi podnose fizičku bol kao rezultat kontinuiranog vezivanja. Vrat im bude bolan, a veterinari često svjedoče vrlo bolnim ranama od lanca uraslog u kožu. Ne mogu se braniti od drugih životinja jednako kao i od ljudi te su osjetljivi na ugrize insekata, na parazite, napade drugih pasa i vrlo se lako mogu udaviti skokom preko ograde ili zbog zaplitanja lanca – upozorila je veterinarka Lea Kreszinger.
Nadalje ukazuju da se često takvi psi ne hrane redovito, lancem prevrnu posudu s vodom pa je često prazna, a psi su žedni, rijetko se vode veterinaru i izloženi su vrlo velikim temperaturnim promjenama, s izmjenama velike hladnoće i jako velike vrućine. Napominju da je dobrobit takvih pasa vrlo niska jer nemaju ni dovoljno igre i aktivnosti poput trčanja niti ih se uči životu s drugim životinjama i ljudima.
Zato su vrlo često opasni ne samo za životinje, nego i za ljude, pa postoji veliki rizik za napad i ugriz zato što nemaju mogućnost ni bijega ni povlačenja na sigurnu udaljenost. Pritom su najčešće žrtve djeca, a i kada se oslobode s lanca, mogu biti opasni zbog teških bihevioralnih problema koje razviju tijekom vremena.
– Jedna od pet temeljnih sloboda životinja je i sloboda izražavanja normalnog i tipičnog ponašanja za vrstu, što je ograničenjem hodanja, trčanja, igranja i skrivanja u potpunosti onemogućeno držanjem na lancu i zato podržavamo kampanju “Za Hrvatsku bez pasa na lancu’” – zaključile su veterinarke Tatjana Zajec i Lea Kreszinger u ime Odjela veterinara male prakse Hrvatske.
Mnogi veterinari svjedočili su strahovitoj patnji, pa i teškim ranama pasa na lancu.

Teško operirati

– Vidio sam slučajeve rana od lanca gdje je koža ponovno zarasla preko lanca. To je strašno te izuzetno teško za operirati jer morate rekonstruirati kompletnu kožu vrata psa – kazao je veterinar Branimir Rebselj, dok veterinar Goran Spasovski potvrđuje da, osim što psi na lancu imaju psihičke poremećaje, kod njih fizički dolazi do vidljivijih i učestalijih ortopedskih problema te problema s kukovima, kralježnicom i mišićima.
Udruge su poslale i dopis Vladi o pokretanju kampanje i peticije, sa zamolbom za hitnom izmjenom Zakona o zaštiti životinja te očekuju pozitivan odgovor.

Veterinari i udruge pozivaju na potpisivanje peticije www.zabranimolanac.net te dijeljenje informacije na društvenim mrežama s porukama: #ZabranimoLanac, #ZaHrvatskuBezPasaNaLancu, #TrebaZnatiPrerezati #SramotnoZaHrvatsku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba