POVODOM DANA ŽENA: Razgovarali smo s uspješnom poduzetnicom Milkom Pašić, osnivačicom i direktoricom tvrtke Praxis info, koja je lansirala web portal www.firmoteka.hr te poslovnu aplikaciju FirMax.hr

“Ne dijelim poduzetništvo na ‘žensko’ i ‘muško’. Žene moraju biti hrabre i snažne u raznim ulogama”

Objavljeno: 08.03.2021. zagorjeinternational

Povodom Dana žena, razgovarali smo s dugogodišnjom uspješnom poduzetnicom, Milkom Pašić, osnivačicom i direktoricom tvrtke Praxis info d.o.o., koja je lansirala web portal www.firmoteka.hr te poslovnu aplikaciju FirMax.hr.

Vaša je tvrtka razvila dva branda, Firmoteku i FirMax. Kako ste i zašto razvili ove aplikacije i što one nude?


Moja vlastita iskustva iz prethodnog rada izrodila su ideju da kreiram Firmoteku. Naime, moji prijatelji i poznanici stalno su me zvali i molili me da im provjerim “kako ovaj ili onaj radi”. Tako sam došla do ideje i zaključila da ima prostora za financijski portal koji naplaćuje po korištenju tj. kliku – sami odaberete koliko poduzeća ćete pogledati, bez da plaćate skupu godišnju licencu jer ćete možda pogledati 30-ak poduzeća u narednih godinu dana. Portal www.firmoteka.hr sadrži osnovne financijske podatke, tako da ne morate biti stručnjak, svatko može iščitati kakve financijske rezultate ima neka tvrtka. I naposljetku smo razvili FirMax, također na krilima podataka iz Firmoteke, kombinaciju CRM-a i financijskog portala. Dostupan je na www.firmax.hr, možete se besplatno registrirati i probati Demo verziju prije nego se odlučite na profesionalno korištenje.

Što je bio razlog pokretanju vlastitog posla, jeste li razmišljali o rizicima i mogućem neuspjehu?

Strah je uvijek prisutan  ali isto tako, on je odličan motivator za napredak. Inače, završila sam Ekonomski fakultet, smjer “Management” kao jedna od najboljih studentica i nakon toga zapošljavam se u jednoj izdavačkoj tvrtki kao urednica, a 2003. godine, uz redovni posao, otvaram i svoj obrt, putem kojeg radim neke aplikacije i surađujem s vodećim Hrvatskim telekom operaterima. 2013. godine osnivam Praxis info d.o.o. Danas mogu reći da sam stekla bogato iskustvo i sliku o poslovanju i prodaji te i dalje tvrdim da je informacija s kime raditi od presudne važnosti – tako je nastala Firmoteka a nakon nje i poslovno rješenje FirMax.

U kojem smjeru i do koje mjere će se razvijati digitalizacija poslovanja?

S vremenom, sve što je moguće automatizirati, će se automatizirati. Npr. ručni unos podataka postaje sve više “Out”. I moja firma ide u skladu s vremenom, pa smo još prije nekoliko godina otvorili bazu podataka i omogućili drugim firmama dohvat tih podataka putem API-ja (Application Program Interface). Dakle, riječ je o učitavanju osnovnih i poslovnih podataka o drugim potencijalnim ili sadašnjim partnerima direktno u ERP/CRM/Poslovni program neke tvrtke i iz dana u dan promatram kako sve to raste iz segmenta “Nice to have” u “Need to have”.

I za kraj, imate li kakvu poruku za žene poduzetnice povodom Dana žena?

Osobno, ne dijelim poduzetništvo na “žensko” i “muško”. A svim ženama, majkama, suprugama, sestrama, poduzetnicama, djelatnicama… Sve one moraju biti hrabre i snažne u raznim ulogama. Želim im Sretan Dan žena! Sve poduzetnike koji su orijentirani na tržište pozivam da isprobaju nova programska rješenja koja u sebi već sadrže i baze – takva je aplikacija FirMax.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba