“Štetu koju činimo prirodi, na kraju će platiti generacije iz nas“, kažu iz Općine

NEODGOVORNI ŽITELJI: U Radoboju u posljednje vrijeme uočeno više divljih odlagališta otpada

Objavljeno: 06.03.2021. JJ

– Unatoč  redovitom odvozu  komunalnog otpada koji je organiziran na području općine, redovitom godišnjem zbrinjavanju glomaznog otpada, reciklažnom dvorištu koje je svoje radno vrijeme prilagodilo korisnicima, u posljednje vrijeme registrirali smo pojavu nelegalnog odlaganja otpada na više lokacija – kažu iz Općine Radoboj.

Podsjećaju kako su se redovito svake godine uključivali u akcije “Zelena čistka“ i zajedno s članovima udruga koje djeluju na području općine, uspjeli sanirati divlja odlagališta na području općine.

– Poziv za uključivanje u akciju redovito je upućivan i svim mještanima da se uključe. Nažalost, odaziva nije bilo. Kada bi naši mještani sudjelovali samo u jednoj akciji čišćenja divljeg odlagališta otpada, kada bi ručno izvlačili odbačene auto gume, pelene,  dijelove namještaja, shvatili bi koliko štete svojim neodgovornim ponašanjem nanose okolišu u koji to odbacuju. Divlja odlagališta otpada predstavljaju veliku opasnost za okoliš, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka i voda. Kao mogući izvor zaraza, direktno ili indirektno utječu na zdravlje ljudi i ostalih živih organizama, a u ljetnim mjesecima često su i izvor požara. Želimo li na ispravan način postupati s otpadom koji svakodnevno nastaje u našim kućanstvima, moramo ga odvojeno sakupljati, to jest, odvojiti otpad prema njegovoj vrsti, kako bi se olakšala obrada ili kako bismo ga pripremili za daljnje postupke uporabe – kažu iz Općine te dodaju da će se i ove godine uključiti u akciju “Zelena čistka“, pa pozivaju mještane da se aktivno uključe  u akciju i da se sami uvjere u štetu koja nastaje u prirodi  nesavjesnim odbacivanjem otpada. – Čuvajmo našu prirodu čistom, odlažući otpad u odgovarajuće spremnike i kontejnere, jer štetu koju činimo prirodi, na kraju će platiti generacije iz nas – upozoravaju iz Općine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba