U KZŽ SEDAM NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM: U zabočkoj OŠ još troje pozitivnih, ukupno 10 učenika i učiteljica

“Stanje nije alarmantno, gotovo svi zaraženi učenici su istog razreda. Jasno je da virus ne možemo izbjeći”

Objavljeno: 05.03.2021. zagorjeinternational

U Krapinsko – zagorskoj županiji u protekla 24 sata evidentirano je sedam novih slučajeva koronavirusa, a isto se toliko osoba oporavilo, pa je trenutno aktivno 77 slučajeva COVID-a, a 687 osoba je u samoizolaciji, otkrio je na press konferenciji Stožera civilne zaštite, održanoj u Zaboku, načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek. Novooboljele osobe su se područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: grad Pregrada (1), grad Zabok (3), općina Gornja Stubica (1), općina Krapinske Toplice (1) i općina Zagorska Sela (1).
U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana hospitalizirano je 17 COVID pacijenata, od čega su dva pacijenta na respiratoru.
U proteklih sedam dana bilo je 47 novooboljelih na sto tisuća stanovnika, a u tjednu prije toga 43, a dva tjedna prije također 47. U protekla tri tjedna u KZŽ je preminulo 13 COVID pacijenata.
Danas do podneva u 33 zagorske osnovne i devet srednjih škola pozitivno je bilo 14 učenika. Mjera samoizolacije određena je za 242 učenika, od čega 214 osnovnoškolaca. COVID pozitivno je i sedmero djelatnika škola, tri iz osnovnih i četiri iz srednjih škola. Šest je djelatnika u samoizolaciji. U samoizolaciji je i deset razrednih odjela, od čega samo jedan u srednjim školama. Za njih je organizirana online nastava.

Upute za roditelje

Podsjetimo, u četvrtak je u medijima objavljeno da je u zabočkoj Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog evidentirano sedmero COVID pozitivnih učenika i njihova učiteljica, svi iz istog, četvrtog razreda, koji ukupno broji 24 učenika.
Na press konferenciji Stožera civilne zaštite KZŽ stoga je bio i ravnatelj škole Tomislav Polanović, koji je otkrio da su danas potvrđena još tri nova slučaja. Zaražena su tako još dva učenika iz tog razreda te jedan učenik višeg razreda koji je član obitelji učenice koja pohađa razred u kojem je bilo sedmero zaraženih.

– Mi smo i tijekom prvog polugodišta imali četiri razredna odjela u samoizolaciji, 17 učitelja koji su bili pozitivni i dva djelatnika koji pripadaju nenastavnom osoblju, petero učitelja u samoizolaciji i četvero djelatnika koji pripadaju pomoćno – tehničkom osoblju. Mi se pridržavamo epidemioloških mjera koliko god je to moguće i mislim da situacija trenutno nije alarmantna zato su svi zaraženi učenici u jednom odjelu, dakle, izbjegava se, koliko je god moguće, kontakt između učenika iz različitih razrednih odjela. Virus ne možemo izbjeći, roditelji imaju uputu da, ukoliko dijete ima bilo kakve simptome, ne šalju djecu u školu – otkrio je Polanović.
Dodao je i kako učiteljica spomenutog četvrtog razreda u ponedjeljak nije došla na nastavu jer je u nedjelju dobila temperaturu.

– U utorak je išla na testiranje i dobila pozitivan nalaz. Mene je nazvao epidemiolog i mi smo nakon trećeg sata učenike tog razreda poslali kući. Cijeli je razred u samoizolaciji, a s obzirom na to da su u istom turnusu učenici trećeg i četvrtog razreda, odlučili smo da svi oni budu do petka u samoizolaciji, a ja sam u dogovoru s načelnikom Stožera danas predložio da ne idu na nastavu još do ponedjeljka – istaknuo je Polanović.
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan govorio je o tijeku cijepljenja protiv COVID-a na području KZŽ.

Zadovoljavajuća situacija

– Do danas je, što se tiče ove prve faze, ukupno prvu dozu primilo 1814 zdravstvenih djelatnika i 1606 korisnika domova za starije i nemoćne. Što se tiče druge faze, a to je distribucija cjepiva prema liječnicima opće medicine i cijepljenje opće populacije, ovdje smo dosad distribuirali 4576 doza, znači, na sve lokacije naših liječnika opće medicine, tako da su oni procijepili ljude koji su stariji od 65 godina ili imaju određene kronične bolesti. Nadamo se i vjerujemo da će to stalno najavljivanje većih količina cjepiva konačno i doći. Mi smo za to spremni, jedva čekamo da nam te veće količine dođu i da možemo nastaviti dalje procjepljivati ljude. Što se tiče zainteresiranosti, zadnji put kad smo se vidjeli, za cijepljenje je bilo zainteresirano oko 11.000 ljudi, a sad smo na brojci od oko 17.000 – otkrio je Jadan.
Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina istaknuo je da je situacija u bolnici zadovoljavajuća.

– Trenutno imamo 13 pacijenata koji su na odjelu i četiri koji su u jedinici intenzivnog liječenja, od toga su dva na respiratoru. Dokle god imamo ljude na respiratoru, nije dobro. Brojka od 17 hospitaliziranih pacijenata stoji već dva tjedna, mislio sam da će još padati, ali nije. Ono što moramo i dalje, jest paziti jedni druge jer virus je oko nas. Što se tiče samog rada bolnice, zatvorili smo jedinicu intenzivnog liječenja za COVID pacijente od 14 kreveta. S obzirom na povećan priljev pacijenata, takozvanih “čistih pacijenata“, “neCOVID” pacijenata, otvorili smo jedinicu intenzivnog liječenja za “čiste pacijente“ i radimo u punom pogonu što se tiče intenzivne kirurgije i svih ostalih djelatnosti. Na odjelu interne medicine imamo 30 kreveta, od toga su četiri kreveta intenzivna kreveta i sva četiri su, nažalost, puna. Mi smo, naravno, spremni u svakom trenutku, kako smo zatvarali COVID odjele, da ih tako otvaramo, ali nadam se da za to neće biti potrebe. Svaki put apeliram na naše građane da se drže mjera kako bismo zadržali ove brojke i kako bi se one smanjivale – zaključio je Vančina. (jj, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba