Premijer Andrej Plenković najavio:

“Više smo nego pripravni nabaviti rusko cjepivo Sputnik V, kada ga odobri Europska agencija za lijekove”

Objavljeno: 04.03.2021. zagorjeinternational

Premijer Andrej Plenković na današnjoj je sjednici Vlade RH rekao da je Vlada više nego pripravna nabaviti rusko cjepivo Sputnik V, kada ga odobri Europska agencija za lijekove. Otkrio je da je Vlada od ruske strane zatražila dodatnu dokumentaciju o Sputniku V i da je očito započeta formalna procedura da ga EMA odobri.

– Učinit ćemo sve bilateralno da vidimo detalje. Kada Agencija odobri cjepivo, mi smo više nego pripravni da ga nabavimo i dodatno stavimo u funkciju zaštite građana od pandemije – poručio je premijer.

Tijekom ožujka očekuje se i odobrenje EMA-e za cjepivo Johnson&Johnson, što je, rekao je, novih 900.000 doza u dolasku, u određenoj u dinamici distribucije. Naveo je da je, što se tiče cjepiva, prema dosadašnjim podacima utrošeno više od 242.000 doza, od čega je jednu dozu primilo 121.000 ljudi, a 60.000 ljudi obje doze. Dodao je i da se preko portala “Cijepi se” u tri dana prijavilo 42.500 ljudi, a preko besplatnog telefona 0800 0011 oko 3000 ljudi.

Premijer je dodao da RH i dalje ima relativno dobru epidemiološku situaciju. Po tjednoj incidenciji je na četvrtom najboljem mjestu u EU te ima najmanju incidenciju među mediteranskim zemljama i drugu najmanju među zemljama srednje Europe.

Ipak, apelirao je na građane da zadrže oprez kako bi se održao trend smanjenja broja hospitaliziranih, preminulih i onih na respiratoru. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba