Pred više tisuća ljudi na zagrebačkom Mirogoju pokopan Milan Bandić

“Ovo je veliki gubitak za Zagreb, Hrvatsku i Hercegovinu. Svi osjećamo ponos što smo ga poznavali, bio je jedinstven. Živio je svoj grad i izgorio na njegovim ulicama”

Objavljeno: 03.03.2021. zagorjeinternational

Na zagrebačkom Mirogoju pokopan je Milan Bandić. Na sprovod je u 12 sati stiglo više tisuća ljudi, iako je prema važećim mjerama moglo sudjelovati maksimalno 25 ljudi. Sprovodne obrede predslavio je pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski, koji je izrazio sućut svima ožalošćenima, u svoje i u ime zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića čija je sažalnica zatim pročitana.

Različiti predznaci

– Smrt naših pokojnika ne možemo gledati samo u svjetlu jednoga ili nekoliko trenutaka. Ona nas uvijek vraća na određene početke i pred nas stavlja obzore. Pokojni je gradonačelnik rođen i odrastao u ozračju svoje rodne Hercegovine, duboko prožete kršćanstvom i ljubavlju plemenitih ljudi. Život i djelo pokojnog gradonačelnika Milana Bandića ulaze u povijest, a nema dvojbe da će procjene njegova političkoga i svakoga drugog djelovanja biti izražene različitim predznacima. No, u ovoj prigodi, kao vjernici zahvaljujemo Gospodinu za dobra što ih je učinio, i molimo Boga da u svojoj milosrdnoj pravednosti primi njegovu plemenitu dušu – napisao je kardinal Bozanić. Uz zagrebačkoga biskupa u obredu su sudjelovali sisački biskup Vlado Košić, železanski biskup Egidije Živković i dvadesetak svećenika, među kojima i monsinjor Zlatko Koren, koji je čitao evanđelje.

Prije samog obreda prigodnu riječ uputili su prijatelj i suradnik pokojnoga gradonačelnika Ljubo Jurčić i obnašateljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević.

– Ovo je veliki gubitak za Zagreb, Hrvatsku i Hercegovinu. Naše druženje počelo je prije 50-ak godina u Hercegovini, od igranja nogometa i mnogih nestašluka pa do prije par dana kad smo dogovorili ručak kojeg je Milan trebao napraviti da nam potvrdi svoje kulinarske vještine. Život u Hercegovini bio je težak, rano se počelo raditi, tako i Milan. Trčali bi pet kilometara do škole i od škole kako bi uhvatili vremena za nogomet. Nije dopuštao negativnu atmosferu, pomagao je. Bio je dobar i velik čovjek. Volio je jednako Hercegovinu, rodnu grudu. Nikad mu nije bilo teško otići, makar se isti dan vratio. Uvijek je tražio način da pomogne Hercegovini. Uvijek je pitao za prijatelje iz djetinjstva – kazao je Ljubo Jurčić, nakon kojeg je govor održala Jelena Pavičić Vukičević.

Najdraže pjesme

– Zadnjih dana tuguje njegov Zagreb, njegova Hrvatska i njegova rodna Hercegovina. Ali svi zajedno osjećamo ponos što smo poznavali takvog čovjeka. Bio je jedinstven i neponovljiv. Živio je svoj grad i izgorio na njegovim ulicama. Dao je cijeloga sebe za sve nas pretvorivši se u zvijezde. Velikani poput Milana rijetki su u politici. Zato budimo zahvalni na njegovu djelu i ispunjenom životu – rekla je Pavičić Vukičević.

Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” je otpjevala tri Bandićeve najdraže pjesme, “Oči u oči”, “Na omiškoj stini” i “Pod brajde”, a Đani Stipaničev pjesmu Ive Robića ”Golubovi”. Misa zadušnica slavit će se u 15 sati u crkvi Majke Božje Lurdske (Vrbanićeva 15). 

Najnovije po kategorijama

NEUSTRAŠIVA ZLATARŠČANKA: “Lokacija je Abu Dhabi, datum 19. lipnja, a protivnica Layla McCarter. Ja ne izbjegavam nikoga. Nadam se da ovog puta neće imati opravdanja”

VELIKI POVRATAK IVANE HABAZIN: Prošlog je vikenda u Dubaiju pobijedila Gruzijku i osvojila pojas WBC Middle East prvakinje, a onda iste noći potpisala ugovor za svoj idući nastup

NEUSTRAŠIVA ZLATARŠČANKA: “Lokacija je Abu Dhabi, datum 19. lipnja, a protivnica Layla McCarter. Ja ne izbjegavam nikoga. Nadam se da ovog puta neće imati opravdanja”

Objavljeno: 13.04.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter