Presica Stožera civilne zaštite RH

Preminula osoba od 40 godina koja nije imala drugih bolesti, u Hrvatskoj se pojavio njujorški soj virusa

Objavljeno: 01.03.2021. zagorjeinternational

Na presici Nacionalnog stožera civilne zaštite Vera Katalinić-Janković je iznijela brojke novooboljelih. Rekla je da je preminula i jedna osoba od 40 godina koja je bila bez komorbiditeta.

Krunoslav Capak je govorio o aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

– Imamo 91 novi slučaj, od 2094 testirana. 3047 u prošlom tjednu, tjedan prije 2292. Imali smo tjedni porast od 32.9 posto. Trenutna incidencija u 14 dana je 130.6. Najmanje u Istri, 30.7. Najviše u Dubrovačko-neretvanskoj, 395.2. Na trećem smo mjestu, dijelimo ga s Njemačkom. Nižu imaju Finska i Danska, ostali imaju višu. Naša trenutna stopa smrtnosti kumulativna je 1355, to nas stavlja na 19. mjesto u EU. Danas je ukupan udio pozitivnih 4 posto. Zadnjih tjedan dana 7.6 posto, u 14 dana 6.8 posto – rekao je Capak.

Beroš je predstavio sustav za prijavu građana za cijepljenje.

– Moći će se prijaviti na cijepise.zdravlje.hr – rekao je Beroš.

Slijedila su pitanja novinara. O novim sojevima?

– Dakle, mi smo ranije imali osam potvrđenih UK sojeva, to nam je potvrdio španjolski laboratorij. Tri UK soja su potvrđena u Infektivnoj klinici, od 300 uzoraka koja smo poslali imamo 60 pozitivnih, dva iz New Yorka, tri potvrđena južnoafrička. Te tri osobe su bile u Zanzibaru – rekao je Capak.

Božinović je rekao da cijela Europa poziva da nije uputno ići na putovanja koja nisu esencijalna.

– Vidimo da je taj južnoafrički soj došao praktički s istih putovanja je rizik za širenje novih varijanti. Time se otežava ukupna naša borba s pandemijom. Još jednom pozivamo građane da sva ona putovanja u one dijelove svijeta gdje je pojačana prisutnost novih varijanti odgode za nova vremena – rekao je Božinović.

O cjepivu?

– Ovaj tjedan nam stiže 23.400 doza Pfizera. To je danas. Do kraja tjedna dolazi 7200 doza AstraZenece. S time da je danas stigla isporuka AstraZenece koja je došla danas, to je za drugi mjesec bilo”, rekao je Capak. U veljači je, dodaje, došlo 315.000 doza. Do kraja mjeseca bi trebalo doći nešto više od 420.000 doza. Od kraja 12. mjeseca do kraja trećeg bi trebalo doći oko 750.000 doza. Malo znamo o tom newyorškom soju, to se pojavilo tek krajem prošlog tjedna. To je jedna od novih varijanti virusa, širi se brže od klasične, udio tog soja u New Yorku raste. Sve osobe koje dolaze iz JAR-a i Zanzibara podliježu istim mjerama kao osobe koje dolaze iz UK-a i Brazila. Za ostale afričke zemlje vrijedi ono pravilo za treće zemlje – rekao je Capak.

O glazbi na terasama?

– Danas će izaći detaljne preporuke, maksimalna razina glazbe će biti 50 decibela – rekao je Capak.

Nadovezao se Božinović.

– Namjerno se iskrivljuju stvari. Ovdje se radi o glasnom puštanju glazbe, to znači u praksi da ljudi koji komuniciraju se nužno više približavaju, to je rizik za širenje. Nije poanta u tome koja se glazba pušta, ovo je čisto epidemiološka mjera, podsjetio bih one koji pokušavaju ovu odluku izrugivati da od njih nikad i nećemo čuti, pogotovo kad govorimo o ugostiteljstvu, bili država koja je najmanje zatvorena u EU, a to smo i danas. Da smo imali tako uspostavljena pravila danas gotovo ništa ne bi imali otvoreno. Zato mislim da svu energiju koja se tu uzalud troši, bilo bi dobro da se usmjeri prema sektoru, ugostiteljima i pozivati ih na striktno podržavanje mjera. Time bi se pomoglo svima nama, a posebno onim najpogođenijim djelatnostima – – kazao je Božinović.

O samoizolaciji?

– Najavio sam da će doći do promjene, stavili smo to na diskusiju. Čim se dogovorimo oko toga, objavit ćemo. Mi smatramo da bi trebalo produžiti karantenu nakon kontakta s oboljelom osobom na 14 dana. Oni razlozi za skraćivanje više ne postoje, a sad imamo ove opasne varijante koje se brže šire. Mislimo da onaj mali postotak koji oboli nakon desetog dana da su sada rizičniji. Što se tiče izolacije, to će ostati deset dana jer je sve više dokaza da osoba nakon deset dana više nije zarazna – rekao je Capak.

O testovima na nove sojeve?

– Nekoliko testova je na validaciji. One testove koje smo ispitivali nisu u primjeni jer se nisu pokazali dovoljno dobrima. Jedan test u Štamparu se pokazao dosta dobar – rekla je Markotić.

O cijepljenju preko reda?

– Povjerenstvo radi svoj posao, imaju sutra sastanak. Ono u bolnici Dubrovnik je ustanovljeno da se nalaz postupi liječničkoj komori na daljnje postupanje. Mislim da je problem znatno smanjen nakon što su izdana dodatna pojašnjenja o prioritetnim skupinama – rekao je Beroš.

O Newyorškom soju?

– Mi ne znamo puno o newyorškom soju, tek se piše o njemu. Pratimo situaciju. Što se tiče raširenosti UK soja u Hrvatskoj, to teško možemo reći. Uzorci su uzeti nasumično, iz nekih županija imamo više uzoraka pa i više tog soja. Čini se da je raširen jednako po cijeloj Hrvatskoj – rekao je Capak.

Markotić je kazala da ne mora nužno neka promjena kod virusa rezultirati njegovim bržim širenjem.

– Može biti suprotno, može se sporije širiti – kazala je Markotić.

O okupljanjima ispred HNK?

– Dakle, postoji cijeli niz istraživanja, članaka, knjiga koji se bave problemima anksioznosti, depresije, zabrinutosti, posebno kod mladih. Mladi kod nas, kao i u svijetu, očito nisu dovoljno uključeni u život zajednice. To je jedan problem s kojim ćemo se trebati baviti u budućnosti, to nije lako rješavati u hodu ili preko noći. Ako se sjećate i na nekoj od konferencija smo govorili da se mora obnoviti solidarnost unutar zajednice, da više mislimo o drugima, a manje o sebi i o svojoj skupini. Ovo nije posljednja kriza s kojom se bavimo, mladi će kroz svoj životni vijek po svemu sudeći neće biti lišeni novih rizika. Mi i kao Stožer i kao vlada nastojimo voditi i mlade, društvo, najbolje što možemo kako bi se pripremili za postpandemijski svijet koji će biti prepun transformacija, kako ekonomskih tako i geopolitičkih, ali i naš odnos prema okolišu te drugim ljudima. Ovakve situacije nam ukazuju na potrebu za pojačanim djelovanjem službi. To mora biti nužno, ali i oportuno te razmjerno riziku. Unatoč zagovaranju kažnjavanja, represije koja se može iščitati iz pojedinih medijskih nastupa, mi moramo više stvar uputiti prema preventivnom djelovanju. Ja kao načelnik stožera i ministar smatram da zadnja stvar koja se treba poticati je represija. To možda nije nešto što bi trebali čuti od ministra unutarnjih poslova, ali ja vjerujem u preventivu. Posebno u nečemu što traje ovako dugo. Ta preventiva uključuje rad nadležnih službi – kazao je Božinović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba