Od posljedica srčanog udara

Preminuo gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Objavljeno: 28.02.2021. zagorjeinternational

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je u noći sa subote na nedjelju. Vijest o njegovoj smrti potvrdio je njegov dugogodišnji suradnik, liječnik i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zvonimir Šostar, a smrt gradonačelnika potvrdili su i iz Kliničke bolnice Sveti duh. 

Oglasili su se i iz Grada Zagreba. 

– U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić – stoji u priopćenju.

Milan Bandić rođen je 1955. godine u zaseoku Bandića Brig u općini Grude. Nakon srednje i osnovne škole u Grudama otišao je studirati u Zagreb. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti. Uz studij je i radio na istovaru šećera i ugljenja te žbukanju pročelja gradskih zgrada. Nakon fakulteta je odslužio vojni rok i zaposlio se u zagrebačkom Ledu. 

Tamo je radio do 1983. kada se kao stručno-politički radnik zaposlio u Općinskom komitetu SKH Peščenica. 

Politička karijera pokrenula se 1993. godine kada postaje tajnik gradske organizacije SDP-a, a dvije godine kasnije postaje zastupnik u Gradskoj skupštini. Predsjednik zagrebačkog SDP-a postao je 1997. godine, a bio je i član u Glavnom odboru te stranke. 

Prvi put je izabran za gradonačelnika na izvanrednim izborima 2000. godine. Unatoč aferi nakon što je pokušao podmititi policajca koji ga je uhvatio kako vozi pod utjecajem alkohola, 2005. i 2009. je ponovo izabran za gradonačelnika. 

Do objave kandidature za predsjednika Republike Hrvatske, 5. studenog 2009. godine, bio je član SDP-a, a tada je automatski izbačen iz stranke. 

Na parlamentarnim izborima 2011. kandidarao se s neovisnom listom naziva Stijena. 

Peti put je izabran za gradonačelnika Zagreba 2013. godine, a njegova je lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj Skupštini. 

Stranka Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti, osnovana je 2015. godine, a kao član iste stranke je 2017. opet izabran za gradonačelnika Zagreba. Stranka je ujedno osvojila i najviše mandata u Skupštini. 

Kako piše 24 sata, ovo je najznačajnija hrvatska politička, odnosno biološko-politička smrt u zadnja dva desetljeća. Nakon nje više ništa neće biti isto; u Zagrebu sigurno a možda ni u ostatku države, jer je Milan Bandić bio stup društva, važan, katkad i presudan oslonac vlade, ideal-tip političara hrvatske tranzicije, čelni čovjek mnogih piramida moći i utjecaja. On nema ni pretke ni nasljednike, pa će iza njega, kao iza svakog karizmatika, ostati praznina i konfuzija.

Najnovije po kategorijama

NEUSTRAŠIVA ZLATARŠČANKA: “Lokacija je Abu Dhabi, datum 19. lipnja, a protivnica Layla McCarter. Ja ne izbjegavam nikoga. Nadam se da ovog puta neće imati opravdanja”

VELIKI POVRATAK IVANE HABAZIN: Prošlog je vikenda u Dubaiju pobijedila Gruzijku i osvojila pojas WBC Middle East prvakinje, a onda iste noći potpisala ugovor za svoj idući nastup

NEUSTRAŠIVA ZLATARŠČANKA: “Lokacija je Abu Dhabi, datum 19. lipnja, a protivnica Layla McCarter. Ja ne izbjegavam nikoga. Nadam se da ovog puta neće imati opravdanja”

Objavljeno: 13.04.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter