Josip Maršić (31) iz Marije Bistrice izrađuje makete nogometnih stadiona. Dosad je izradio Kantridu, Olimpijski stadion u Münchenu te dvaput Maksimir, a trenutno radi Poljud

KREATIVAN I VELIKODUŠAN: “Novac od prodaje makete Kantride donirat ću udruzi ‘Nismo same'”

Objavljeno: 28.02.2021. zagorjeinternational

– Već duže vremena pravim razne makete, ali s maketama stadiona sam počeo tek prije pola godine i to na nagovor prijatelja. Kao zaljubljenik u nogomet sam se nekako našao u toj priči, pa sam i pokrenuo stranicu na Facebooku “World stadiums – Cardboard Art”, gdje objavljujem svoje radove. Priča je zapravo počela s zagrebačkim Maksimirom. Tu maketu nikad nisam završio jer mi je još zbog neiskustva i manjka znanja ispala prevelika i ne tako dobro napravljena. Sad moja mačka spava u toj maketi  – smije se Josip Maršić (31) iz Marije Bistrice.

Zbog posla se prije šest godina odselio u München. Po struci je inženjer elektrotehnike te je već šest godina stalno zaposlen u BMW-om inovacijskom centru. Dodaje kako se nakon prve makete odlučio okušati na nekim drugim modelima stadiona, pa je prvo napravio riječku Kantridu. Za nju mu je trebalo oko 100 sati te je napravljena uglavnom od gipsa i kartona.

U obliku aukcije

– Maketa Kantride će uskoro biti prodana u humanitarne svrhe, u obliku aukcije koju ću organizirati na svojoj stranici. Sav novac bit će uplaćen udruzi “Nismo same“, koja pomaže ženama u borbi protiv raka. Točan početak bit će objavljen kad malo popuste epidemiološke mjere – kazao nam je Josip.

Osim u izradi hrvatskih stadiona, okušao se i u izradi Olimpijskog stadiona u Münchenu. I njega je napravio od kartona i gipsa. Posljednja maketa koju je izradio, drugi je pokušaj Maksimira. Maketa je većinom rađena od kartona.

 – Za makete uglavnom koristim materijale koje sam pronašao u smeću.  Jedino kupujem boje, ljepila i stvari za okoliš. Za maketu Maksimira mi je isto bilo potrebno oko 100 sati. Pošto sam i sam navijač Dinama, dobro poznajem stadion pa mi ga je bilo jednostavno napraviti. Da malo prekrijem nedostatke stadiona, odlučio sam se na manje mjerilo pa sam obuhvatio i park s dijelom jezera da popravi cijelu sliku. Uskoro ću objaviti kratki video kako je zapravo maketa napravljena – opisuje Josip. 

Otkriva nam kako trenutno radi na maketi splitskog Poljuda.

Pozitivni komentari

– Planiram je završiti kroz mjesec dana. A dalje vjerojatno kako me ulovi inspiracija. Motivacija su mi jako pozitivni komentari ljudi koji su vidjeli makete pa ću zasigurno napraviti još njih u budućnosti. Kad završim jedan stadion, više neću praviti kopije istog – zaključuje Josip. (Ante Ferara)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba