Započela je rekonstrukcija podzemne infrastrukture u krapinskom naselju Šabac – projekt vrijedan nešto više od 10 milijuna kuna

“S novim materijalima za odvodnju i širim profilima cijevi, smanjit će se gubici na vodoopskrbnoj mreži i povećati sigurnost što se tiče niskonaponske mreže“

Objavljeno: 26.02.2021. Valentina Cigula

Na press konferenciji održanoj u krapinskom naselju Šabac, povodom početka radova na rekonstrukciji podzemne infrastrukture, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović rekao je kako je Grad Krapina u proteklih nekoliko godina napravio značajne stvari na zamjeni konstrukcije podzemne infrastrukture u gradu, da se krenulo sa zamjenom i rekonstrukcijom kroz centar, gdje je zamijenjena kompletna podzemna infrastruktura, nakon čega je slijedilo uređenje južne zone, naselja Paradižung. Bile su to veće investicije, a bilo je tu i više manjih, po manjim ulicama, poput Ulice ilirskog pokreta, Ulice Janka Leskovara, zatim u vanjskim mjesnim odborima. Od većih zahvata ostalo je naselje Šabac, u kojem su radovi na zamjeni podzemne infrastrukture počeli sada.

Novi asfaltni zastor

– Radovi na zamjeni odvodnje i vodovoda ovdje su u vrijednosti nešto malo više od 10 milijuna kuna – 80 posto financiraju Hrvatske vode, a 20 posto je obaveza Grada. S obzirom na to da imamo kuće s jedne i druge strane, da će tu biti puno prekopa i priključaka, kasnije će se i kompletno u sklopu tih radova rekonstruirati ceste. Dakle, neće se samo krpati rovovi, nego će ići kompletni novi asfaltni zastor, kompletno će se urediti nogostupi – rekao je gradonačelnik Gregurović, pa dodao kako će se osim radova koje je već spomenuo, uključiti i druge tvrtke, poput HEP-a, koji će napraviti rekonstrukciju visokonaponske mreže, zatim Plinara, koja će zamijeniti preostali dio plinskih cijevi na dijelovima gdje nisu zamijenjeni, a isto tako napravit će se i priprema za širokopojasni Internet, s obzirom na to da je Grad ušao u projekt širokopojasnog interneta, koji bi na području bivše općine Krapina trebao biti izgrađen do konca 2023. godine, kako kasnije ne bi bilo kopanja.

Do iduće godine

– S novim materijalima za odvodnju i širim profilima cijevi, povećat će se i sigurnost te smanjiti gubici na vodoopskrbnoj mreži, a povećat će se sigurnost i što se tiče niskonaponske mreže – istaknuo je Gregurović, a na pitanje o planiranom roku završetka radova, odgovorio je kako dužina na kojoj će se napraviti potpuna rekonstrukcija iznosi 1700 metara, a obuhvaća Ulicu Rudolfa Lovrenca, Ulicu kralja Tomislava te jednu ili dvije pokrajnje ulice u kojima još nije napravljena rekonstrukcija, pa se završetak radova očekuje koncem ove ili početkom sljedeće godine.

Dodao je i da će se uređivati završni prostor po dionicama kako će radovi završavati, a sve s ciljem da cijelo naselje nije kroz duži period raskopano.

Direktor Krakoma Danijel Kranjčec rekao je kako će se mijenjati i uređivati sve kompletno, ne samo glavni vodovi, već svaki priključak.

– Znači, do šahta idemo s novim cijevima, a isto tako i kanalizacijskim cijevima, tako da doslovno, kako je gradonačelnik i rekao, mijenjamo kompletno sve, nema da ostavljamo neke krakove, da ostaju stare pa da se onda vraćamo i da to raskopamo – kazao je Kranjčec, pa odgovorio na novinarsko pitanje o zahtjevnosti projekta.

– Po meni je ova dionica jako zahtjevna s obzirom na to da su jedne kuće na višem predjelu, da to tako nazovemo, s obzirom na cestu, a druge su na nižem. Tu onda imamo dosta problema, najviše s kanalizacijom, s vodom ne toliko, i to je jedini problem, po meni, u odnosu na grad, koji je trenutno bio najzahtjevniji projekat – zaključio je Kranjčec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba