NE STVARAJTE PROBLEME VATROGASCIMA: Otpad kompostirajte, a ukoliko baš morate paliti, pridržavajte se pravila

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar, predviđene su visoke novčane, pa čak i zatvorske kazne

Objavljeno: 25.02.2021. zagorjeinternational

Hrvatska vatrogasna zajednica poziva građane na oprez prilikom spaljivanja biljnog otpada, kako dolazak ljepšeg i sunčanijeg vremena za vatrogasce ne bi prošao u znaku povećanja broja intervencija zbog požara na otvorenom prostoru.

Osim što izazivaju štetu u prirodi, požari troše i značajne resurse vatrogasnih postrojbi te predstavljaju opasnost za građane.

Savjet je da se biljni otpad kompostira, no ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je postupanje prema odlukama Grada ili Općine kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad. Prilikom spaljivanja treba voditi računa o vremenu i mjestu spaljivanja, prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistiti, pripremiti sredstva za gašenje požara, ne spaljivati istodobno veće količine raslinja, kontrolirati izgaranje i ne napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi. Starije osobe lošeg zdravstvenog stanja ne bi trebale paliti otpad, a odobrenje za paljenje otpada treba tražiti od nadležne vatrogasne službe. Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke novčane i zatvorske kazne, a iz Hrvatske vatrogasne zajednice uputili su apel građanima da nakon uočavanja požara, odmah nazovu neku od službi – vatrogasce na 193, Centar 112 ili policiju na 192.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba