Saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač:

“Rezultati državnog proračuna za 2019. godinu su odlični, a financijska decentralizacija doprinijela je stabilizaciji lokalnih proračuna“

Objavljeno: 25.02.2021. zagorjeinternational

Saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač u raspravi o izvršenju državnog proračuna za 2019. godinu u Hrvatskom je saboru naglasio da su rezultati bili odlični i da je RH po drugi puta imala suficit.

– Ukupni prihodi iznosili su 139 milijardi kuna i najvažnije je da smo imali, po drugi puta, suficit državnog proračuna od 49,5 milijuna kuna, što nismo imali unazad 25 godina. To je vrlo važno naglasiti. Važno je naglasiti i primitke od financijske imovine, višak primitaka od preko pet milijardi kuna – rekao je Jenkač te dodao da je i razlika u prihodima u odnosu na 2018. godinu imala povećanje od 10,5 milijardi kuna.

Istaknuo je da su oko 82 milijarde kuna prihod od poreza.

Socijalno osjetljivi

– Neki kolege su rekli da smo preživjeli samo zahvaljujući europskim sredstvima, što nije točno. Ako gledamo prihode od europskih fondova, oni iznose 14,8 milijardi kuna. To znači da su izvorni, porezni prihodi, osnovni prihodi proračuna u 2019 godini. Ako još malo raščlanimo strukturu tih prihoda, neki su kolege rekli da se radi o potpunoj poreznoj presiji. Vidimo da od tih 82 milijarde kuna, 66 posto ili 54 milijarde kuna iznosi porez na dodanu vrijednost. Ne radi se o oporezivanju rada, nego se radi suprotno. U 2019. imali smo značajna rasterećenja, nastavili smo i u 2020. godini. Ova Vlada itekako je socijalno osjetljiva – kazao je Jenkač.

Saborski je zastupnik apostrofirao i da je suficit državnog proračuna doprinio jeftinijem zaduživanju.

– Prije desetak godina zaduživali smo se po kamatama od 10-ak posto, danas se zadužujemo po kamata od 1,5 do 3 posto. Radi se o velikoj razlici u zaduživanju. Vidljivo je to i u ovom proračunu – rekao je Jenkač.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa posebno je, kao čelnik lokalne samouprave, naglasio financijsku decentralizaciju koja je doprinijela stabilizaciji proračuna na lokalnoj razini, a ona je neposredno utjecala na povećanje aktivnosti, od izgradnje do lakšeg povlačenja europskih sredstava. Na tome je čestitao ministru financija Zdravku Mariću.

EU sredstva

– Prvi puta u povijesti RH imamo decentralizaciju državnog proračuna unazad dvije fiskalne godine. Čestitam, pogotovo na izravnanju gdje se izašlo u susret lokalnim proračunima, na koji način su povećani ti lokalni proračuni i omogućili se lokalnim jedincima samouprave da kvalitetnije funkcioniraju, a samim time da više ulažu, da se više plaća i PDV-a, da se više isplaćuje poreza, doprinosa, povećanja plaća. A još važnije, to je značajno utjecalo i utječe dalje na povlačenje europskih sredstava, na sposobnost jedinica lokalnih samouprava da imaju svoj financijski kapacitet da mogu sudjelovati u povlačenjima europskih sredstava – rekao je Jenkač. Na kraju je poručio da treba podržati izvršenje državnog proračuna za 2019. godinu, iako se o njemu raspravlja nešto kasnije, jer su rezultati odlični.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba