Preminuo je Paul Schreiner, jedini preživjeli član ugledne zagrebačke židovske obitelji stradale tijekom Drugog svjetskog rata.

Otac mu je bio vlasnik ciglane u Bedekovčini, a život je malenome Paulu spasila obitelj Glojnarić iz Mača

Objavljeno: 26.02.2021. zagorjeinternational

U talijanskom gradu Novari 22. veljače je u 92. godini preminuo Paul Schreiner, koji je bio možda jedini preživjeli član ugledne zagrebačke židovske obitelji Schreiner, stradale tijekom Drugog svjetskog rata.

Paulov otac Ferdinand, koji je umro u konclogoru Auschwitz, bio je vlasnik ciglane u Bedekovčini. Drugi članovi obitelji svoj život završili su u Jasenovcu, Staroj Gradiški i otoku Pagu, a Paul, koji je tada bio još dijete, spasio se zahvaljujući obitelji Glojnarić iz Mača, koja ga je kod sebe sakrila, a nakon što su Emerik i Blaženka Glojnarić ubijeni, o Paulu se nastavio skrbiti Juraj Pavlek, koji je radio na imanju Glojnarićevih kao pomoćnik.

Stradanja svoje obitelji Paul Schreiner opisao je u knjizi “Spašeni iz Zagreba“ – sjećanja troje preživjelih srodnika na hrvatski Holokaust. Knjiga je 2014. godine bila promovirana u zlatarskoj Gradskoj knjižnici, a povodom toga tadašnji zlatarski gradonačelnik Stanko Majdak uručio mu je priznanje Grada Zlatara.

Schreiner se 1951. godine iselio iz Hrvatske u Izrael, a potom iz Izraela 1960. godine u Novaru, a kao stručnjak za keramičku tehnologiju boravio je u 26 država svijeta. Nije zaboravio one koji su ga spasili od smrti – pokrenuo je postupak da se posthumno Emerik, Blaženka i njihova majka Amalija, kao i Juraj Pavlek, proglase “Pravednicima među narodima”, a postupak je trajao dvije godine. Tadašnja veleposlanica Izraela u RH, Zina Kalay Kleitman, u siječnju 2016. godine na svečanosti u zagrebačkim Dvercima, Emerikovu nećaku, Albertu Glojnariću iz Mača i Pavlekovu unuku Draženu iz Borkovca  uručila je medalje “Pravednik među narodima” na kojima je napisano: “Onaj tko spasi jednog čovjeka, spasio je čitav svijet” i tako su Glojnarići i Pavlek uvršteni u popis 113 hrvatskih građana koji su dobili to visoko izraelsko priznanje. Juraju Pavleku zajedno s njegovom obitelji Paul je podigao spomenik na zlatarskome groblju. (Željko Slunjski)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba