NA RAČUN DRŽAVNE RIZINICE: U prikupljanje novca uključili su se brojni građani, tvrtke, međunarodne organizacije i strane vlade

Od doniranih 100 milijuna kuna, Vlada će 40 posto namijeniti za obnovu kuća, a evo gdje ide ostatak

Objavljeno: 25.02.2021. zagorjeinternational

Novac koji su građani RH, brojne hrvatske, ali i one inozemne tvrtke, kao i međunarodne organizacije te strane vlade uplaćivale na račun državne riznice u akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa“, samo bi manjim dijelom trebao otići u svrhe za koje su građani cijelo vrijeme mislili da će otići – za obnovu stambenih objekata koji su građanima na potresom pogođenom području oštećeni do mjere da su označeni žutom ili crvenom naljepnicom te samim time neupotrebljivi za stanovanje. Naime, kako piše Jutarnji list, uplaćeno je više od 100 milijuna kuna, a čak 60 posto tog novca trebao bi biti raspoređen za druge svrhe povezane s potresom.

Prijedlog raspodjele donacija

Ministarstvo financija pripremilo je prijedlog odluke u kojoj se definira koji postotak novca prikupljen donacijama bi trebao otići za određenu svrhu – prema tome, 40 posto, odnosno 40 milijuna kuna, otišlo bi Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, za uklanjanje obiteljskih kuća i gradnju zamjenskih obiteljskih kuća, a do 20 posto doniranog novca, odnosno 20 milijuna kuna, išlo bi za pokriće troškova fizičkih i pravnih osoba koje su mobilizirane nalogom Ravnateljstva civilne zaštite. Dakle, ovim sredstvima mogle bi se financirati i naknade pripadnicima civilne zaštite koji su mobilizirani, ali i različitih tvrtki koje su sudjelovale u uklanjanju štete nakon potresa, a to su tvrtke koje su postavljale šatore, prijevozničke tvrtke koje su prevozile mobilne kućice, građevinske tvrtke koje su radile na saniranju dimnjaka i krovova ili koje su angažirale dizalice, ali i državne tvrtka Pleter, koja je angažirana za pripremu hrane stradalima u potresu, nakon što su to danima radili volonteri, vlasnici i zaposlenici poznatih hrvatskih restorana.

Dio novca i za Robne zalihe

Novac bi mogao ići i Ministarstvu gospodarstva – Ravnateljstvu za robne zalihe za pokriće troškova nabave roba, u skladu s odlukama Stožera, trebalo bi se uplatiti 10 posto doniranog nova, odnosno 10 milijuna kuna. Prema službenim podacima iz siječnja, vrijednost robnih zaliha iznosila je oko 533 milijuna kuna,  a upravo su Robne zalihe bile te koje su bile najviše na meti kritika nakon petrinjskog potresa zbog kašnjenja s isporukama pomoći za stradalo stanovništvo.

Dio novca trebalo bi otići i na račun Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike – 15 milijuna kuna u svrhu obnove zgrada koje su stradale u potresu, a isti iznos trebalo bi dobiti i Ministarstvo poljoprivrede.

– Vlada Republike Hrvatske je otvorila službeni račun Državne riznice za donacije financijskih sredstava u akciji ‘Pomoć za obnovu nakon potresa’. Do 22. veljače na navedeni račun uplaćeno je 100,1 milijun kuna (podatak je preliminaran). Navedena sredstva će se koristiti prema odluci Vlade koja bi trebala biti donesena uskoro. Dosadašnja plaćanja obavljana su sredstvima državnog proračuna, odnosno preraspodjelama unutar korisnika državnog proračuna – odgovorili su  iz Ministarstva financija na upit Jutarnjeg lista.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba