Ministar Marić najavio:

Od 1. ožujka poskupljuju cigarete

Objavljeno: 25.02.2021. zagorjeinternational

Na sjednici Vlade, ministar financija Zdravko Marić predstavio je uredbu kojom se utvrđuje nova visina trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode – uredba će stupiti na snagu 1. ožujka, a njome će najviše porasti trošarina na grijani duhan, za 75 posto, odnosno, s dosadašnjih 800 na 1400 kuna za jedan kilogram, dok će za sitno rezani duhan za savijanje cigareta, ostali duhan za pušenje te nove duhanske proizvode porasti za oko osam posto, odnosno, s 800 na 860 kuna za jedan kilogram, a na isti iznos i za isti postotak skočit će i trošarina na cigare i cigarilose, pri čemu se iznos trošarine odnosi na 1000 komada. Dakle, pušače očekuje poskupljenje koje ne bi trebalo biti više od dvije kune po kutiji cigareta, piše 24 sata.

– Povećava se visina trošarine na cigarete i iznos minimalne trošarine na cigarete, pri čemu specifična trošarina raste s dosadašnjih 370 na 400 kuna za 1000 komada cigareta, što je povećanje od 8,1 posto, dok će minimalna trošarina na cigarete porasti na 888 za 1000 komada cigareta, s dosadašnje 824 kune, što je skok od 7,77 posto – rekao je ministar Marić.

Visina trošarine se neće mijenjati u odnosu na e-tekućine te ostaje nula kuna za jedan mililitar. Proporcionalna trošarina od 34 posto od maloprodajne cijene cigareta ostaje ista.

– Proteklih tjedana i mjeseci, mi smo vodili dosta intenzivne dijaloge s predstavnicima proizvođača i distributera, s njih četiri, koji pokrivaju preko 90 posto, gotovo kompletno organizirano tržište u RH, i bilo je, između ostalog, rasprava o tome jer je došao apel od njih da se ide u smjeru stvaranja jednog tzv. trošarinskog kalendara, gdje bi osigurali nekakvu vrstu predvidivosti što se očekuje u godinama koje slijede – rekao je Marić, pa dodao da su trošarine na cigarete, vrlo jasno precizirane direktivom EU te cigarete čine preko 90 posto tržišta, no s druge strane se svako malo pojavljuju neki novi proizvodi pa u skladu s tim treba promišljati i o njihovom oporezivanju.

O oporezivanju grijanih duhana, istaknuo je kako još uvijek na razini EU nije donesena neka jedinstvena direktiva kojom bi se horizontalno objedinio sustav oporezivanja i do tada individualno zemlje imaju svoje pravo usklađivati određeno zakonodavstvo.

 – Što se tiče grijanih duhana, to je malo teže procijeniti jer po prvi puta imamo ovakav značajniji porast pa ćemo vidjeti kakva će biti reakcija samih distributera i proizvođača – rekao je ministar o poskupljenju grijanog duhana.

Na pitanje da li takav trošarinski sustav najviše odgovara BAT–u, ministar Marić je odgovorio da to treba pitati sva četiri proizvođača i distributera koji rade na ovom tržištu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba