VIDEO: Evo kako su Dan ružičastih majica obilježili učenici Osnovne škole Đure Prejca

Desinićki osnovnoškolci se protiv vršnjačkog nasilja bore – plesom i kreativnošću

Objavljeno: 25.02.2021. zagorjeinternational

Povodom Dana ružičastih majica, kojim se svake godine posljednje srijede u veljači obilježava Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, učenici Osnovne škole Đure Prejca iz Desinića, u sklopu projekata “Pokreni solidarnost“ i “Stop nasilju među djecom“, snimili su simpatični video u kojem  su prikazali kako su se, odjeveni u ružičaste majice, okušali u Jerusalema Dance Challengu.

– Stop nasilju! Nemoj se rugati! Ne rugaj se! Budi dobar prijatelj! – poruke su koje su ovi osnovnoškolci uputili u borbi protiv vršnjačkog nasilja koje se, nažalost, događa svakodnevno, bilo ono fizičko, psihičko, verbalno ili ono u virtualnom svijetu, takozvani cyberbulling.

Dan ružičastih majica, Hrvatski sabor je izglasao 2017. godine. Ideja Dana ružičastih majica krenula iz kanadskog gradića Berwick, gdje su jednog srednjoškolca njegovi vršnjaci zlostavljali zato što je u školu došao odjeven u ružičastu majicu, a koju je odjenuo uz znak pružanja podrške osobama oboljelima od raka dojke. Tada su njegovi kolege u znak podrške njegovu činu, s osudom načina ponašanja zlostavljača, sljedećeg dana također došli odjeveni u ružičastu majicu.

Najpoznatiji primjer vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj je slučaj Luke Ritza čije je ime postalo simbolom borbe protiv nasilja. Luku je 1. lipnja 2008. godine skupina mladića napala i pretukla zbog mobitela i tri kune, a on je 12. lipnja ozljedama podlegao i preminuo. Svake se godine dodjeljuje Nagrada “Luka Ritz“ učenicima od 5. do 8. razreda te učenicima srednjih škola od 1. do 4. razreda na području Grada Zagreba koji su se istaknuli u promicanju jednakosti i tolerancije među vršnjacima.

– Svačije je pravo disati. Svačije je pravo živjeti! – napisao je Luka u svojoj školskoj zadaći samo godinu dana prije nešto što je njegov život prekinut zbog vršnjačkog nasilja. (vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba