Uoči novog proračunskog razdoblja Europske unije, na sastanku u Bjelovaru pet županija usuglasilo je listu razvojnih projekata vrijednih više od 10 milijardi kuna

PRVI SPREMNI PROVESTI VELIKE PROJEKTE: “Ovo je nadstranačka poruka za razvoj sjevera zemlje, čvrsta i jasna”

Objavljeno: 23.02.2021. zagorjeinternational

U Bjelovaru je održan još jedan u nizu sastanaka petorice župana sjeverne i središnje Hrvatske, povodom skorašnjeg potpisivanja Razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Riječ je o dokumentu koji je ključan za prijavu i odobravanje velikih razvojnih projekata na početku novog proračunskog razdoblja Europske unije te za daljnje provođenje strateških projekata unutar županija.

Važnost sporazuma

– Put do sredstava Europske unije nije lagan ni jednostavan. Ključno je pripremiti kvalitetne strateške projekte, a potom i riješiti sve administrativne i proceduralne korake. Naših pet županija sve je to uspješno provelo i danas smo prvi u Hrvatskoj potpuno spremni za jedan od posljednjih koraka – potpisivanje Razvojnog sporazuma između naših županija, hrvatske Vlade i Europske unije – objasnio je domaćin okupljanja, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.
Podsjetimo, župani Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije još su prije dvije i pol godine potpisali Sporazum o zajedničkoj suradnji –  Damir Bajs, Radimir Čačić, Matija Posavec, Darko Koren i Željko Kolar u okviru zajedničkog djelovanja složili su se kako bi se trebalo pristupiti potpisivanju Razvojnog sporazuma za novo proračunsko razdoblje Europske unije 2021. – 2027. godina.

U okviru Razvojnog sporazuma očekuju se i sredstva za pripremu projekata kako bi se odmah moglo pristupiti početnim fazama realizacije istih. Ključno je da u trenutku novog proračunskog razdoblja Europske unije županije imaju potpisan Razvojni sporazum o realizaciji važnih projekata za svaku od županija. Među prioritetima su strateški projekti vezani uz prometnu infrastrukturu, školstvo, zdravstvo, turizam te druga područja, a realizacijom istih očekuje se i daljnji razvoj gospodarstva te nova zapošljavanja.

– Očekivani ukupni iznos sredstava koji će ući u Razvojni sporazum uz državne infrastrukturne projekte iznosi oko 10 milijardi kuna, pri čemu okosnicu čine veliki strateški projekti uz dopunu nešto manjih regionalnih projekata. Sama Bjelovarsko-bilogorska županija za Razvojni sporazum predložila je sedam strateških projekata, poput dogradnje bolničkog stacionara Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice i uvođenje novih sadržaja za razvoj posebnog oblika zdravstvenog turizma te rekonstrukciju i opremanje Centra za palijativnu skrb pri Općoj bolnici Bjelovar. Uz velike strateške projekte, Bjelovarsko-bilogorska županija predložila je i tridesetak manjih projekata, a samim time gotova da nema grada ili općine koji na neki način putem predloženih projekata nisu uključeni u budući Razvojni sporazum – istaknuo je Bajs, na kojeg se nadovezao varaždinski župan Radimir Čačić.

– Ovo je dobar trenutak, kada to već nije napravljeno prije dvije i pol godine, da se Sporazum potpiše i to iz najmanje dva razloga. Prvi je da još uvijek nisu potpuno potpisani sporazumi s Europskom unijom, a drugo je to što su pred nama lokalni izbori. Drugim riječima, ovoga trenutka kreće jedna nova perspektiva, regionalna i lokalna. Naša zajednička poruka koja je nadstranačka bit će dovoljno čvrsta i jasna da se u ovom razdoblju pred nama nešto i dogodi – rekao je Čačić.

Iskazana sloga

– Bez obzira na to što smo mi svi skupa jako različiti, iskazali smo slogu koja je jako važan faktor ako želimo kroz model regionalnog razvojnog sporazuma profitirati. Veselim se realizaciji projekta Daruvarskih toplica jer smatram da ćemo svi od toga imati puno zadovoljstva i koristi. Inzistirali smo i na tome da se odvoje veliki infrastrukturni projekti kao zaseban segment, a da se mi bavimo onime što može biti u našoj nadležnosti ili polunadležnosti – naglasio je koprivničko-križevački župan Darko Koren, dok je međimurski župan Posavec dodao kako su upravo projekti koji će biti spremni ključni da svaki na području svoje županije, a i zajedno razvijaju sjever Hrvatske.

– Apsolutna spremnost postoji, kako s naše, tako i sa strane ostalih sjevernohrvatskih županija, s nadom i vjerom da ćemo što prije potpisati sporazum, biti spremni i krenuti u realizaciju spomenutih projekta – rekao je Posavec.

– Jedna od glavnih politika koje proklamira Europska unije je jednakomjerni regionalni razvoj, a mi do sada nismo bili u poziciji da se jednako regionalni razvijamo, jer bez potpisivanja ovakve vrste sporazuma mi s našim projektima nismo ravnopravni u odnosu na Slavoniju, Baranju i Srijem. Velike strateške projekte koji su bitni i za naš zajednički razvoj mi sami , bez 85 posto financiranja iz europskih fondova ne možemo sami provesti. Ovaj Razvojni sporazum nam upravo to omogućuje – zaključio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter