"SVAKA JE KUNA DOBRODOŠLA": Krapinsko – zagorska županija Obrtničkoj i Gospodarskoj komori dodijelila po 100.000 kuna

“Prošla godina unatoč koroni bila je uspješna za zagorske poduzetnike, pokrenuto je i 200-tinjak novih obrta, no ove godine cijene su otišle ‘u nebo’. Trebat će biti strpljiv i taktičan, ali mi to možemo premostiti”

Objavljeno: 23.02.2021. Alen Brodar

U Krapini su župan Željko Kolar, predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško i predsjednik Gospodarske komore, Županijske komore Krapina Josip Grilec potpisali ugovore, kojima Krapinsko – zagorska županija svakoj od komora dodjeljuje po 100.000 kuna.

Pritom je pročelnica županijskog Odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić istaknula uspješnu dugogodišnju suradnju s obje komore, naglasivši pritom investiciju u Poslovno – tehnološki inkubator u Krapini, gdje su i potpisani ovi ugovori, ali i činjenicu da je posljednjih nešto više od pet godina Krapinsko – zagorska županija izdvojila 8,5 milijuna kuna za subvenciju kamata poduzetnicima.

– Prošla godina je bila specifična i bilo je potrebno nekim tvrtkama omogućiti moratorij, što je i dogovoreno u suradnji s Ministarstvom gospodarstva koje isto tako subvencionira kamatu, tako da je tu mogućnost koristilo 25 tvrtki i obrta. Za ovu godinu smo osigurali 11 milijuna kuna za gospodarstvo i tu je opet najznačajniji dio za sufinanciranje kamata, u iznosu od 3,3 milijuna kuna – kazala je Mihovilić.

Kontakti na sajmovima

Josip Grilec istaknuo je kako se ovime nastavlja dugoročna suradnja između Krapinsko – zagorske županije i Gospodarske komore, vezana uz sufinanciranje nastupa zagorskih poduzetnika na sajmovima, konferencijama i sličnim događanjima, koje prije svega služe da bi gospodarstvenici bili prepoznatljivi, kako lokalno, tako i međunarodno, tim više što je zagorsko gospodarstvo izvozno orijentirano.

– Netko bi rekao, sredstva su mala, ali nikakva sredstava nisu mala, svaka kuna koja dođe poduzetniku koji je u poteškoćama ili odlučuje da li bi išao ili ne na neki sajam, puno mu znači. Samim time, ako on na tom sajmu uspostavi kontakte i nakon toga bude punio županijski proračun zapošljavajući ljude, to je veliki uspjeh za sve nas, prije svega koji se bave poduzetništvom, a nakon toga i za lokalnu samoupravu – kazao je Grilec pa nastavio: 

– Dosta dugo godina smo bili tamo negdje na devet milijardi ukupnog županijskog prihoda. Mi smo od 2019. godine došli na 13,6 milijardi. Vjerujem da 2020. godina neće biti bitno ispod toga, ali očekujem da će u 2021. biti određenih teškoća zbog divljanja svega, u ovom momentu ništa više nije kako je bilo prošlih godina – sve cijene su otišle u nebo, jednako tako će otići cijene građevine, sve investicije će se bitno poremetiti u toj godini. Hoće li to biti nešto što će ostati u sljedećom godinama, teško je reći, no ove će godine poduzetnici morati jednako kao i svi ostali koji sudjeluju u tom dijelu, imati puno strpljenja, puno taktičnosti da bi se mogli održati, jer rast cijena repromaterijala kakav je sada u prvom tromjesečju od 30 posto, to je teško održivo. Uz to će nakon toga doći do rasta cijene radne snage i rada i taj dio će biti možda za neke poduzetnike nepremostiv, ali uz pomoć lokalne samouprave i države, vjerujem da taj dio možemo, prije svega kada bismo dobili dobar posao, mogli premostiti – kazao je Grilec.

Dodaje kako podatak o broju zaposlenih u županiji jednako tako govori da je sav novac koji je na bilo koji način upućen gospodarstvu, ono znalo vratiti.

– Znači, gospodarstvo nije to potrošilo uludo, nego je investiralo. Koristim stoga ovu priliku da u ime svih poduzetnika koji su koristili i koji će koristiti potpore, zahvalim Županiji na prepoznavanju potrebe poduzetnika. Znači, mi ćemo biti odgovorni, opće društveno korisni i taj novac ćemo opravdati i oplemeniti – zaključio je Grilec.

Digitalno podučavanje

Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško također je zahvalio Županiji na uspješnoj dugogodišnjoj suradnji te najavio novi projekt digitalnog podučavanja.

– U prošloj godini, ugroženi pandemijom i svime što nas je snašlo, uvidjeli smo da nam je potreban jedan takav način prezentacije, obuke, edukacije i svega što je potrebno našim kolegama. Vidimo da ljudi imaju sve manje vremena, a u udobnosti svoga doma, fotelje, radnoga stola, puno lakše će preuzeti te nekakve nove vještine i nova znanja, a automatski s time i promjene u zakonodavstvu, u propisima i svemu onome što ih prati. Što se pak brojki tiče, moram spomenuti da i mi u odnosu na 2019. godinu imamo nekakvih 200 obrta više, da se manje – više pandemija nije puno odrazila na otpuštanje radnika već da se zapošljava nova radna snaga i da jednostavno u principu da se tamo gdje se stalo početkom 2020. godine, ove godine očekuje nastavak realizacije svih poslova – zaključio je Pleško.

Župan Kolar pohvalio je kontinuirani rast zagorskog gospodarstva nakon velike krize 2009. godine te podsjetio da je Krapinsko – zagorska županija 2013. godine bila prva županija koja je polako izlazila iz krize, ponajprije zahvaljujući ljudima koji su ulagali u znanje svojih ljudi, a onda i u nove tehnologije te su tako s gotovim i kvalitetnim proizvodom omogućili izlazak na EU tržište.

– Krapinsko – zagorska županija jedna je od tri županije u Hrvatskoj koja je napravila najbolji iskorak ulaskom RH u Europsku uniju. Upravo zato što smo izvozno orijentirani ova kriza napravila je manje štete zagorskom gospodarstvu – rekao je Kolar, dodajući kako je od 2017. godine u obrtničku i gospodarsku komoru uloženo ukupno 2,7 milijuna kuna, od čega se 743.000 kuna odnosilo na tradicijske obrte.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba