U Krapini održana završna konferencija prekograničnog EU projekta RIDE & BIKE II, vrijednog 875.000 eura

U 30 mjeseci organizirano nekoliko biciklijada, jedna konjička karavana, izrađena web stranica, educirano 20 biciklističkih vodiča te trasirano ukupno 11 biciklističkih i jedna konjička ruta

Objavljeno: 22.02.2021. zagorjeinternational

U Krapini je u ponedjeljak održana završna konferencija prekograničnog projekta RIDE & BIKE II, koji se provodio 30 mjeseci u okviru programa suradnje Interreg Hrvatska – Slovenija 2014.-2020., a vrijednost mu je 875.000 eura, od čega je 85 posto sufinancirano iz EU fonda za regionalni razvoj.
Voditeljica projekta Tanja Ivek istaknula je da je u navedenom periodu proveden niz aktivnosti kojima su se spajali konjički i biciklistički turizam, kako bi ga se pametno integriralo i spojilo s prirodnom i kulturnom baštinom kojom ovo prekogranično područje obiluje.

Dodala je da je Zagorska razvojna agencija provodila aktivnosti vezane uz cikloturizam, a Turistička zajednica KZŽ za konjički turizam.

Strategija razvoja

– Izrađena je zajednička strategija razvoja Ride & Bike destinacija, koja uključuje plan upravljanja posjetiteljima, definiran je akcijski plan dugoročne suradnje, kako bi se aktivnosti nastavile nakon završetka te su napravljeni i prekogranični biciklistički itinerari. Organizirali smo nekoliko biciklijada, proveli niz online kampanja putem kojih smo htjeli poboljšati vidljivost web stranice, a izradili smo i zajedničku web stranicu projekta, rideandbike.eu te redizajnirali postojeću web stranicu. Organizirali smo i edukaciju za biciklističke vodiče, tako da ih sada imamo 20-ak, koji mogu voditi cikloturiste po našoj destinaciji. Organizirali smo i edukaciju koja je bila specijalizirana da spojimo cikloturizam s prirodnom i kulturnom baštinom. Trasirali smo i digitalizirali pet novih biciklističkih ruta, koje su specijalizirane za obiteljski turizam te šest MTB ruta. Dodatno je razvijena jedna konjička staza koja je koja je digitalizirana i uploadana na web stranicu zagorjeride.com.hr, koja je ažurirana. Definirali smo i standard kojim obilježavamo objekte koji zadovoljavaju ride friendly i professional standarde i organizirana je jedna međunarodna konjička karavana. Osim toga, izradili smo i interpretativne punktove, napravili ih pet za biciklistički i dva za konjički turizam – rekla je Ivek.

Inače, na projektu su uz Zagorsku razvojnu agenciju kao vodećeg partnera, radili i Turistička zajednica KZŽ, TZ Savsko – sutlanska dolina i brigi te slovenski partneri.
Branimir Gregurić, viši stručni suradnik za EU fondove Općine Brdovec, koji je u projekt uključen ispred TZ Savsko – sutlanska dolina i brigi, nadovezao se da su pri kraju s digitalnim marketingom te da su izrađene karte cjelokupne prekogranične destinacije, trasiranje i digitalizacija konjičkih i biciklističkih staza na njihovom području. – Napravili smo i trojezičnu bojanku koja djeci prezentira naš kraj na zabavan i zanimljiv način. Osim toga, na području naše Turističke zajednice izgrađena su tri interpretativna punkta – rekao je Gregurić.

Završnoj konferenciji nazočio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je čestitao Zagorskoj razvojnoj agenciji i partnerima iz Slovenije na još jednom odlično odrađenom projektu te na uspješnom povlačenju sredstava iz EU.

Dobri potrošači

– Mi smo jedni drugima partneri u turizmu, zajedničkom izgradnjom infrastrukture i zajedničkom ponudom mogu se ostvariti puno bolji rezultati. Vjerujem da je svaki euro koji je stigao i na područje Slovenije i Krapinsko – zagorske županije itekako dobro uložen. Biciklizam i jahanje postali su sve popularniji u Europi i naravno da je to, s obzirom na naš prekrasan krajolik s obje strane Sutle, dodatni mamac za tu vrstu gostiju, a to su gosti koji u prosjeku troše više od običnog turista. Bitno je i da se vraćaju ako im je lijepo i ako su zadovoljni uslugom te uvijek još nekoga dovedu sa sobom. To je ono što nam mora biti zadatak: da goste kad jednom dođu ne izgubimo već da oni dovedu nove – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba