TAKO TO RADE U RADOBOJU: S ciljem da se cijela kulturno - turistička infrastruktura u centru općine objedini u jednu cjelinu, kreće se u projekt koji će uskoro predstavljati okosnicu društvenog i kulturnog života

EVO KAKO ĆE IZGLEDATI NOVA ŠETNICA: Turistima mamac, a Radobojčanima novi suvremeni prostor koji će im služiti na ponos

Objavljeno: 22.02.2021. Alen Brodar

Prirodne ljepote, okruženje Strahinjčice, iznimna rudarska povijest, vrijedni arheološki i fosilni nalazi predstavljaju neprocjenjivo bogatstvo i temelj na kojem Općina Radoboj planira graditi svoj dugoročni razvoj te se njihova razvojna strategija temelji upravo na turizmu.
A s ciljem da se poveže turistička infrastruktura koju čine već dobrim dijelom ili u potpunosti realizirani projekti – “Hiža zagorskih štrukli”, “Hiža vinove loze” i “Muzej Radboa”, uskoro u realizaciju kreće projekt uređenja pješačke zone – šetnice. Ona se planira urediti od centra Radoboja do kružnog toka, a predviđenim projektom uredit će se 90 metara pješačke zone koja će se zatvoriti za promet vozilima.

“Radobojski cvijet”

– Na površini od 777 četvornih metara postavit će se energetski učinkovita LED rasvjeta, koju čine svjetlosne podne instalacije, postavit će se ugradbene podne svjetiljke te nadgradni parkovni reflektori. Prostor će tako biti moderan i prožet svjetlosnim efektima. Veliku ulogu u formiranju samog prostora predstavlja i hortikulturalno uređene s cvjetnim i biljnim dekoracijama, inovativnim urbanim mobilijarom za sjedenje i odlaganje bicikla, stupovi s nosačem solarnog panela za punjenje elektronskih uređaja i samonapajanje. Pješačka zona biti će na taj način tako uređena da će uz onu temeljnu namjenu biti i jedna vrlo zanimljiva, interaktivna, interdisciplinarna i ekološki prihvatljiva cjelina u kojoj će biti i postavljena skulptura pod nazivom “Radobojski cvijet”, čime će se zaokružiti koncept pješačke zone kao nenametljive cjeline u samom centru općine – objasnio nam je načelnik Anđelko Topolovec.

– Realizacijom projekta dobit će se prostor koji će predstavljati okosnicu društvenog i kulturnog života, ispunjen raznovrsnim događanjima, manifestacijama i festivalima, poput Radobojskog fašnika, Radobojskih ljetnih događanja, Adventa u Radoboju, Dana Općine, Putevima orhideja i mnogih drugih kulturnih, društvenih i turističkih aktivnosti. Ujedno će se moći na šetnici i postaviti štandovi s proizvodima lokalnih OPG-ova za vrijeme navedenih manifestacija, čime će i sam prostor postati aktivan čimbenik povećanja kvalitete života i društvenih usluga za stanovništvo. S uređenom pješačkom zonom podići će se atraktivnost izgrađene turističke infrastrukture te će se dobiti urbani, suvremeni prostor koji će služiti na ponos mještanima, a time će se zaokružiti kulturno – društvena i turistička infrastruktura koja će biti stavljena na uporabu široj društvenoj zajednici – zaključuje Topolovec.

Moderna vizura

Podsjetimo, svjesni ogromnog turističkog potencijala koji Općina posjeduje, realizirani su i u fazi realizacije su mnogi infrastrukturni projekti. Prvi takav projekt je zavičajni muzej, Muzej Radboa, koji je od 2017. godine otvoren za posjetitelje i koji na moderan, inovativan i multimedijalan način prikazuje vrijedne arheološke, geološke i rudarske eksponate. Pred dovršetkom je i turistički projekt, “Hiža vinove loze”, suvremeni interpretacijski centar posvećen vinovoj lozi i proizvodima od grožđa, u kojem će posjetitelji imati mogućnost kvalitetne prezentacije kulturno-povijesnih i zemljopisnih značajki vrijednosti vinove loze ovog kraja, te turističke i eno-gastronomske ponude Radoboja. Također, u završnoj fazi je i projekt “Hiža zagorskih štrukli”, koja će predstavljati objekt ugostiteljskog sadržaja kojim će se prikazivati i njegovati tradicija pripreme različitih vrsta zagorski štrukli, koji ujedno nose oznaku zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra, a ujedno će se i održavati radionice kulinarstva, tj. pripreme štrukli za posjetitelje.
Šetnicom će se tako objediniti cijela kulturno – turistička infrastruktura u jednu cjelinu, a sam centar Radoboja dobit će jednu novu i modernu vizuru kojom će se podići prepoznatljivost i atraktivnost mjesta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba