PROJEKT “AKTIVNI I NAKON 65-E“ IDE DALJE - PRIDRUŽITE SE I VI!

RADOBOJSKI UMIROVLJENICI PROŽIVLJAJU NOVU MLADOST: Kuhaju, surfaju internetom, vježbaju, izrađuju predmete od gline, a posebno se vesele izletima, kinu i kazalištu

Objavljeno: 21.02.2021. zagorjeinternational

Projekt “Aktivni i nakon 65-e!“ uključuje čitav niz besplatnih aktivnosti namijenjenih osobama s navršenih 65 godina i više koje imaju prebivalište na području općine Radoboj. Kroz planirane aktivnosti projekta, mještani imaju mogućnost sudjelovanja u mnogim zanimljivim radionicama, čime im se pruža jedinstvena prilika da se uključe u društveni i kulturni život zajednice, nauče nešto novo i obogate svoje slobodno vrijeme. Sam projekt se u potpunosti financira iz sredstava Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.476.024,37 kuna i trajat će dvije godine. Projekt provodi Općina Radoboj, u suradnji s projektnim partnerima Centrom za socijalnu skrb Krapina, Gradskim društvom Crvenog križa Krapina te Muzejom Radboa.

Kroz projekt je omogućeno sudjelovanje u mnogim zanimljivim aktivnostima, gdje se za svakoga može naći ponešto, ovisno o vlastitim željama i potrebama. Sudjelovanjem na kreativnim radionicama, polaznici imaju priliku pokazati svoje vještine i sudjelovati u izradi prigodnih ukrasa i dekoracija te se malo podružiti igrajući društvene igre poput kartanja, šaha i slaganja puzzli.

Također, tu su i kulinarske radionice, gdje se polaznicima pruža prilika da pripreme jelo po izboru i razmijene recepte, zatim informatičke radionice koje uključuju učenje osnova korištenja tableta i laptopa, kao i mnoga zanimljiva i edukativna predavanja na temu fizičkog i psihičkog zdravlja te sportsko – rekreativne radionice u sklopu kojih se svakog tjedna organiziraju šetnje ili tjelovježba uz nadzor stručne osobe. Uz navedeno, projektom su predviđene i besplatne usluge frizera i fizioterapeuta, odlazak na kupanje u Krapinske toplice, kao i odlasci u kino i kazalište te organizacija izleta na atraktivne lokacije diljem Hrvatske.

Keramička radionica

Mjesec studeni prošle godine označio je početak održavanja prvih informatičkih i kreativnih radionica. Tema kreativnih radionica bila je advent i Božić, pa se za potrebe održavanja radionice polaznicima osigurao potreban materijal za izradu adventskih vijenaca, kuglica za bor te ostalih božićnih dekoracija. Uz navedeno, djelatnice Centra za socijalnu skrb Krapina su održale uvodno predavanje na temu gerontologije i polaznicima ljubazno pružale odgovore na sva njihova pitanja.

Uzrokovano pogoršanjem epidemiološke situacije u prosincu, privremeno je prekinuto održavanje radionica. Zbog navedenog razloga, ali i da se zaštiti zdravlje pojedinca, polaznicima radionica se pružila mogućnost rada od kuće, u udobnosti njihovoa doma. Polaznici su iskazali veliki entuzijazam, a njihov marljivi rad rezultirao je izradom ukrasnih predmeta s božićnim motivima, adventskih vijenaca i kuglica za bor. Također, u suradnji s projektnim partnerom Općine Radoboj – Centrom za socijalnu skrb Krapina, održana je online radionica na temu “Mentalno zdravlje u doba pandemije“. Za uspješno odvijanje i praćenje radionice, polaznicima se dostavila potrebna računalna oprema u vidu tableta i laptopa te pružila podrška u vidu načina i same metodologije odvijanja radionice.

S dolaskom nove 2021. godine i popravljanjem epidemiološke situacije, uslijedio je nastavak održavanja radionica. Održana je tako keramička radionica, gdje se polaznike, uz stručnu podršku i demonstraciju majstora, uvelo u tajne izrade keramike oblikovanjem gline na lončarskom kolu.

Nakon uvodne demonstracije majstora, polaznici su dobili priliku samostalno raditi s glinom i izraditi željeni predmet. Također, za polaznike radionica je organiziran posjet Muzeju Radboa, gdje su imali priliku upoznati se s prošlošću radobojskog kraja te razgledati bogatu zbirku muzejskih eksponata u vidu vrijednih fosilnih, arheoloških i rudarskih nalaza.

Također, održana je edukativna radionica na temu “Pozitivna komunikacija“, gdje su polaznici imali priliku pratiti video prezentaciju edukativnog predavanja, izrađenog od strane partnera Općine na projektu Centra za socijalnu skrb Krapina. U izvedbi radionice bio je uključen i informatički dio, jer su polaznici putem tableta i laptopa učili o načinima i mogućnostima pretraživanja interneta.

Edukativna predavanja kojima polaznici imaju priliku prisustvovati, raznovrsna su i vrlo korisna. Jedno od njih održao je Saša Radulović, cijenjeni aromaterapeut na temu “Blagodati aromaterapije kod starijih ljudi“, na kojem su polaznici imali prilike doznati o pozitivnom učinku korištenja eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja te liječenja i prevencije bolesti.

Krenulo se i s održavanjem sportsko – rekreativnih radionica koje se odvijaju pod stručnim vodstvom trenera, koje uključuju tečaj nordijskog hodanja, vježbe fleksibilnosti, vježbe ravnoteže i snage, vježbe na spravama i planinarenje. Sve vježbe na radionicama izvode se u skladu s fizičkim mogućnostima sudionika, a trener prati i nadzire ispravnost izvođenja vježbi.

Svaki tjedan održi se nova kreativna radionica. Ovog puta polaznici su izrađivali prigodne ukrase nadahnute Valentinovim, ukrašavajući srca od stiropora. Također, izrađivao se i nakit od perlica, poput narukvica i ogrlica, gdje je svaki polaznik zadržao izrađenu memorabiliju za uspomenu.

Štrukli i kiflice

S održavanjem su počele i kulinarske radionice, za što polaznici koriste opremljenu kuhinju na katu DVD-a Radoboj. Jedanput tjedno pripremi se neko fino jelo po izboru, za čiju pripremu se osiguraju potrebne namirnice, a poslije ga polaznici zajedno kušaju. Tako su kuhinjom  do sada prošli mirisi domaćih štrukli i kiflica, ukusnog voćnog biskvita, gulaša, kremšnita, krafni i fritula. 

Polaznici radionica na raspolaganju imaju i besplatne usluge frizera i fizioterapeuta, a u planu su odlasci u kino i kazalište te organizacija izleta. Radionice se održavaju na katu DVD-a u Radoboju i svakome se pruža jednaka prilika da se uključi u aktivnost koja ga zanima. Kroz dolazak na radionice, zajedničko druženje i vježbanje, stvaraju se mnoge divne uspomene, obogaćuje društveni život polaznika, čime se posljedično ostvaruje krajnji cilj projekta, a to je povećanje kvalitete njihova života.

Sukladno preporukama, prostor se redovito provjetrava, a nakon svake radionice vrši se dezinfekcija radnih površina i toaleta. Naglašavajući sigurnost polaznika, radionice se održavaju s ograničenim brojem sudionika, upravo zbog preventivnih razloga uzrokovanih opasnošću od koronavirusa. Za sve one koji nisu upoznati s aktivnostima projekta i samim načinom provedbe radionica, a željeli bi se uključiti ili doznati više informacija o projektu te se predbilježiti na korištenje jedne od dostupnih i ujedno i besplatnih usluga, slobodno mogu kontaktirati voditelja dnevnih aktivnosti projekta Alena Strahineca na broj 099/3469-009. Također, dodatne informacije o projektu koje uključuju informacije o dosad provedenim radionicama, dostupne su i na internetskoj stranici Općine Radoboj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba