Ministar Vili Beroš najavio:

“Provodi se inspekcija prekorednog cijepljenja i nalazi će biti dostupni javnosti”

Objavljeno: 17.02.2021. zagorjeinternational

Epidemiolog Bernard Kaić je na press konferenciji Stožera civilne zaštite rekao kako je broj novozaraženih i dalje u padu, a samo dvije zemlje EU–a imaju nižu stopu 14–dnevne incidencije, što ovisi o broju testiranih i udjelu pozitivnih. Hrvatska je prema postotku pozitivnih na sredini, što je pokazatelj da ipak nema najbolju epidemiološku situaciju, a dodao je i kako je prijavljeno 808 slučajeva nuspojava na cjepivo.

Što se tiče podataka o tome koliko je ljudi testirano brzim antigenskim testovima, Kaić je rekao da ih on nema, već da ih posjeduje Zavod za zdravstveno osiguranje, a ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić istaknula je kako na antigenskim testovima zna biti lažno pozitivnih nalaza te oni nisu zlatni standard.

Rusko cjepivo

Ministar zdravstva Vili Beroš je istaknuo kako je za cjepivo najvažnija sigurnost i učinkovitost, a nakon informacija da je rusko cjepivo učinkovito, počelo se razmišljati o njemu, ali je dodao i kako bi bilo optimalno da cjepivo ima odobrenje EMA-e, no, HALMED će reći je li moguće nekim drugim putem, primjerice, interventnim uvozom doći do cjepiva.

-Napravit ćemo sve da hrvatskim građanima omogućimo cjepivo – rekao je Beroš, a Kaić je na pitanje o kojem se broju doza radi, objasnio da sve ovisi kada bi ono moglo doći.

– Ako bi moglo doći na ljeto, više nam ne bi trebalo, a ako može brzo, uzeli bismo milijun doza, načelno rečeno. Po svemu sudeći, izgleda da je dobro – rekao je Kaić o ruskom cjepivu.

Popuštanje mjera

Šef Stožera Davor Božinović nije htio govoriti o daljnjem popuštanju mjera, ali je zato istaknuo kako se nada da će broj novooboljelih i dalje nastaviti padati, te ponovio kako lokalni stožeri ne mogu odlučivati o popuštanju mjera te da se o tome treba pitati Nacionalni stožer, aludirajući na najavu istarskog Stožera civilne zaštite da će od 1. ožujka otvoriti terase restorana i kafića.

Ministar Beroš rekao je kako se provodi inspekcija prekorednog cijepljenja i da će nalazi biti dostupni javnosti.

Platforma za naručivanje na cijepljenje trebala bi zaživjeti do kraja ovog ili početkom idućeg tjedna, najavljeno je na press konferenciji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba