Ako se nastavi pozitivan trend

Od 1. ožujka otvaraju se terase kafića i sajmovi u Hrvatskoj?

Objavljeno: 17.02.2021. zagorjeinternational

Ako se nastavi pozitivan trend sve manjeg broja novozaraženih koronavirusom, ugostiteljskim objektima dozvolit će se rad na terasama, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Tako bi od 1. ožujka cijela Hrvatska imala otvorene terase, a uz njih bi se otvorili i sajmovi na otvorenom. Ono na čemu se lome koplja i čemu se epidemiolozi žestoko protive, su zatvoreni prostori, bilo da je riječ o ugostiteljskim objektima ili o otvaranju sportskih dvorana i sportu u zatvorenim prostorima.

Polaganim i balansiranim popuštanjem mjera pokušavaju postići ono što od početka zagovaraju, a to je dolazak proljeća, ljude na otvorenome i što veća procijepljenost. Također, polaganim popuštanjem za sada uspijevaju i balansirati s ugostiteljima, koji uz gospodarske mjere i vjerojatno otvaranje terasa prvog dana ožujka gotovo sigurno neće održati najavljeni prosvjed.

Nove trzavice nastale su na razini Nacionalnog stožera i stožera Istarske županije, koji su najavili otvaranje terasa 1. ožujka iako to nije potvrđeno niti odobreno na nacionalnoj razini.

Na to je reagirao i premijer Andrej Plenković, koji je rekao da mu nije jasno kako istarski stožer namjerava otvoriti terase kafića 1. ožujka jer županijski stožeri mogu donositi samo mjere strože od onih koje donosi Nacionalni.

I šef Nacionalnog stožera Davor Božinović govorio je u sličnom tonu.

– Ja sam jučer probao diplomatskim rječnikom ukazati na pojavu koja još nije zabrinjavajuća, ali koju sam blago doveo u vezu s određenim iskakanjima na županijskim razinama i izrazio nadu da to nema veze s političkim zbivanjima koja će se dogoditi u svibnju ove godine. Nije epidemija nešto gdje se trebaju držati mišići pred lokalne izbore, to nije dobro – kaže Božinović. Dodao je da svi regionalni stožeri imaju pravo donositi strože mjere, ali mjere popuštanja donosi Nacionalni stožer.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba