FOI: U tijeku su upisi na poslijediplomski specijalistički studij "Menadžment poslovnih sustava"

VODITELJ STUDIJA TIHOMIR HUNJAK: Za sve one koji su željni novih znanja i kompetencija, ključnih za rješavanje složenih poslovnih problema

Objavljeno: 16.02.2021. zagorjeinternational

Fakultet organizacije i informatike od svojih početaka isticao se inovativnošću i prilagodbi svojih studijskih programa potrebama tržišta rada, a to se vrlo dobro vidjelo i 2003. godine, kada je pokrenut poslijediplomski specijalistički studij Menadžment poslovnih sustava.

Trenutno traju prijave za ovaj studij, prijaviti se možete do 28. veljače 2020., a u tekstu donosimo dodatne informacije o samom studiju.

Studij je namijenjen svima onima koji, bez obzira na to rade li u privatnom ili javnom sektoru, sudjeluju u procesima pripreme i donošenja odluka. Tvrdnju da je cjeloživotno učenje nužan uvjet za uspješan razvoj karijere nije potrebno posebno dokazivati. Zahvaljujući suvremenim informacijskim tehnologijama i dostupnosti informacija niz je mogućnosti kako se mogu obnavljati i proširivati znanja – od samoučenja i  kratkotrajnih specijalističkih radionica do različitih oblika studiranja na daljinu. Ipak, direktan kontakt nastavnika, koji je odgovoran za selekciju nastavnih materijala i učinkovit oblik podučavanja, i motiviranog studenta još uvijek je dobitna kombinacija.  

U izvođenju nastavnih disciplina na našem specijalističkom poslijediplomskom studiju sudjeluju ugledni hrvatski profesori koji su svojim znanjem i iskustvom na raspolaganju studentima za cijelo vrijeme trajanja studija koji završava obranom završnog specijalističkog rada. Uz njih, u izvođenju nastave sudjeluju i ugledni gostujući nastavnici koji dolaze s partnerskih institucija FOI-ja, i posebni gostujući predavači, ugledni menadžeri.

U velikom dijelu nastavni program prilagođen je potrebama praćenja aktualnog razvoja primjene informatičke tehnologije i suvremenih menadžerskih tehnika u upravljanju poduzećima. Sadržaj svakog predmeta oblikovan je tako da obuhvaća najvažnije teme i najnovija postignuća određenog područja.

Predavanja na studiju Menadžment poslovnih studija traju 3 semestra. Ključni faktor uspjeha na ovom studiju je aktivno sudjelovanje studenata u svim oblicima nastave. Nastava se izvodi u Varaždinu, petkom poslijepodne i subotom ujutro.

Završetkom studija polaznici stječu 90 ECTS bodova i akademski naziv sveučilišni/a specijalist/ica menadžmenta poslovnih sustava (univ. spec. oec.). Cijena studija iznosi 35.000 kuna. Moguće su obročne uplate prije upisa svakog semestra.

Znanja s ovog studija ključna za rješavanje složenih problema

O samom studiju porazgovarali smo s voditeljem studija prof. dr. sc. Tihomirom Hunjakom.

Znanja koja stječu polaznici studija osposobljavaju ih za rješavanje složenih problema s kojima se suočavaju donositelji odluka u privatnom i javnom sektoru. Ta znanja nužna su sastavnica najcjenjenije menadžerske kompetencije koja u originalu nosi naziv ‘complex problem solving’ ili prevedeno, rješavanje složenih problema. Detaljnije, polaznici se osposobljavaju za analiziranje složenih problema, pronalaženje kreativnih rješenja za te probleme  i donošenje učinkovitih odluke, te organiziranje procesa realizacije tih odluka – istaknuo je prof. Hunjak.

Jedna od najzahtjevnijih stvari u današnje vrijeme je dinamika tržišta, uz sveprisutne informatičke tehnologije.

– Generička znanja u području menadžmenta su dobro poznata, tu se ne događaju nove stvari velikom brzinom. Zbog toga se kurikulumi na takvim studijima ne mijenjaju tako često. Problemi za suvremene menadžere proizlaze prvenstveno iz globalizacijskih procesa koji nameću potrebu da se u donošenju odluka vodi računa o širem okviru nego prije, posljedice krivih odluka su sve dramatičnije. Neki rizici s kojima se prije lakše izlazilo na kraj dobivaju nove forme za koje se tek traže učinkoviti odgovori. Jedan takav primjer su sigurnosni rizici povezani s IT tehnologijama – tvrdi Hunjak te ističe kako je nekad glavna briga bila nešto sakriti od konkurencije, a sada su to krađe identiteta, naplata neisporučene robe ili usluga, internetske krađe i različiti oblici hakiranja.

– Posljedice toga su dramatične. Menadžeri odluke trebaju donositi što brže da bi održavali ili sticali konkurentsku prednost, a to ih dovodi u situaciju da donose odluku u uvjetima nepotpunih informacija i preuzimaju rizike koje su možda krivo procijenili. Konkretnije poslovni modeli omogućili su formiranje složenih lanaca snabdijevanja u kojima postajete ovisni o dobavljaču iz Kine za kojeg niti ne znate da postoji a neka politička odluka na koju ne možete utjecati, poput npr. odluke o trgovinskoj blokadi, blokira vam pristup do tehnološke komponente koju proizvodi taj dobavljač. Za suočavanje s takvim problemima nije dosta znanje iz knjiga, nužna je kombinacija tih znanja s iskustvom iz postojeće dobre prakse. Naglasak na našem studiju je upravo integracija znanja i postojeće dobre prakse da bi se polaznike osposobilo da u suočavanju s novim problemima kreiraju novu dobru praksu – tvrdi voditelj studija prof. Tihomir Hunjak.

Osobni pristup profesora na studiju velika prednost

Povezanost s informatikom jedna je od prednosti ovog studija, s obzirom na to da je FOI jedan od nositelja informatičkog obrazovanja u Hrvatskoj.

– Nerazdvojivost suvremenih poslovnih procesa i IT-a nama ide u prilog. Informacijske tehnologije više nisu samo potpora za poslovanje, kompjuter više nije prednost koja omogućuje da posao obavite brže i efikasnije, danas većinu poslova nije moguće obaviti bez kompjutera. S druge strane, na rang listama poslovnih rizika rizici povezani s korištenjem i zloupotrebama IT-a više nisu ‘negdje među ostalima’,  već se redovito pojavljuju s visokim prioritetom. Budući da mi imamo nastavnike koji su stručnjaci za dizajniranje poslovnih procesa temeljenih na informacijskim tehnologijama i stručnjake za IT sigurnost to nam je glavna konkurentska prednost u odnosu na ostale, slične specijalističke studije – ustvrdio je dr. Hunjak.

Prednost ovakvih studija koji nisu u režimu redovitih studijskih programa jest i to, što nastavnici na ovakvim studijima imaju više slobode u kreiranju nastavnih sadržaja, nego na redovnim studijima, ističe Hunjak. Predmeti s različitih studija stoga po opisu možda mogu izgledati slično, ali u izvedbi razlike mogu biti izraženije. Osobno iskustvo i izvedba nastavnika suština su posebnosti pojedinog studija.

– Mi stjecajem okolnosti ne upisujemo velike grupe i to je odlična prilika za naše polaznike da uživaju u blagodatima osobnog pristupa nastavnika. U nastavi u takvim okolnostima ima više interakcije, polaznici se lakše otvaraju i govore o vlastitim poslovnim iskustvima i problemima i time pružaju mogućnost nastavnicima da direktno ukažu na mogućnosti primjene postojeće provjerene dobre prakse u rješavanju aktualnih  problema. Što se teorije tiče, u takvoj situaciji je i lakše pokazati da nema ništa praktičnije od dobre provjerene teorije – ističe prof. Hunjak.

Polaznici dolaze iz privatnog i javnog sektora, iz malih obiteljskih poduzeća, ali i velikih tvrtki

Moderna vremena nose mnogo izazova za poslovne ljude, a pronaći slobodno vrijeme jedan je od najvećih za njih. Ipak, kada je u pitanju edukacija, ono se jednostavno mora pronaći.

– Kad se razmišlja o ovom obliku stjecanja specijalističkih kompetencija, treba biti svjestan činjenice da to znači da u dnevnom rasporedu treba pronaći vrijeme za nove aktivnosti. Obično u životnoj dobi kad se upisuje taj studij potencijalni polaznik ima brojne obaveze, od poslovnih do obiteljskih. To znači da polaznik mora biti u stanju prepoznati prioritete i donijeti odluku što će kratkoročno žrtvovati za dugoročni odgođeni dobitak. Uspješan plan upravljanja vremenom dobar je indikator konačnog uspjeha na studiju. Ipak, ključni faktor uspješnog završetka studija je kombinacija osobina koja pobjeđuje u svim aspektima ljudske djelatnosti; dobra ideja, odlučnost da se ona realizira i upornost u tom nastojanju. Nadam se da sam dao dosta argumenata za tezu da je ideja da se upiše naš specijalistički studij dobra, a za preostala dva sastojka recepta za uspjeh odgovorni su kandidati. Kad privatno nabavljamo uslugu obično tražimo preporuku, hoćemo vidjeti što kupujemo, zanima nas u kojoj mjeri su drugi bili zadovoljni s onim što mi namjeravamo kupiti. Zbog toga bi bilo dobro da kandidati pogledaju kako izgledaju završni radovi naših polaznika. Dobro bi bilo da se prije odluke o upisu na studij razgovara s polaznicima tog studija, mi možemo povezati zainteresirane kandidate s onima koji su već uključeni u studij ili su ga završili – sugerira prof. Tihomir Hunjak.

Studij je pogodan za menadžere iz privatnog, ali i javnog sektora, za sve branše, ali i za različite veličine poduzeća.

– Polaznici našeg poslijediplomskog specijalističkog studija dolaze iz različitih poslovnih sustava; od malih obiteljskih tvrtki do velikih poslovnih sustava poput trgovačkih lanaca  i Podravke, a u javnom sektoru od lokalne samouprave do  ministarstava. Svima njima zajedničko je to da su u jednom trenutku spoznali da za rješavanje problema s kojima se  suočavaju više nije dovoljan poduzetnički entuzijazam i znanje i iskustvo koje posjeduju ili da im treba pomoć u tome kako prepoznati, učiti i usvajati nova znanja koja će im pomoći u podizanju učinkovitosti. Obiteljska tvrtka naraste, osnivač više ne može držati sam sve konce u rukama i dolazi nam mlađi član obitelji, onaj tko će u budućnosti vjerojatno preuzeti brigu o tvrtki. Iz većih sustava dolaze nam oni koji se nalaze na poslovnim pozicijama na kojima treba donositi složene odluke za koje nemaju dovoljno iskustva niti vremena za stjecanje tog iskustva ili jednostavno osjećaju da znanje koje posjeduju nije dovoljno za sagledavanje složenosti problema koje moraju rješavati. Također, dolaze nam i oni koji rade na poslovima za koje ne postoji realna potreba za specijalističkim obrazovanjem, ali su ambiciozni i jednostavno žele biti spremni za trenutak kad im se pruži prilika za složeniji posao – zaključuje voditelj posliejdiplomskog specijalističkog studija Menadžment poslovnih sustava prof. dr. sc. Tihomir Hunjak.

Rok za prijavu na ovaj koristan, zanimljiv, dinamičan i fleksibilan studij je 28.02.2021. Više informacija možete pronaći na sljedećem linku – Menadžment poslovnih sustava. Na web stranici gdje možete pogledati detaljnije informacije o studiju, uvjete upisa, profesore, radove, sve što vas zanima.

Također, možete im se i javiti direktno s konkretnijim pitanja za ovaj studij.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba