"NA TOČKI SMO PUCANJA": Dugovanja bolnica i ljekarni veledrogerijama narasla su na 5,7 milijardi kuna

“Ostat ćemo bez pojedinih lijekova nakon što se zalihe u našim skladištima iscrpe, a neke bolnice već se sada susreću s ograničenom isporukom”

Objavljeno: 16.02.2021. zagorjeinternational

Veledrogerije  okupljene u Hrvatskoj udruzi poslodavaca održale su konferenciju za medije zbog kontinuiranog rasta dugovanja bolnica i ljekarni. Na konferenciji su sudjelovale Koordinacije veledrogerija koja okuplja četiri kompanije – Phoenix farmacija, Medika, Oktal Pharma i Medical Intertrade, piše Jutarnji list.

– Nakon tri mjeseca od zadnje sanacije i rebalansa proračuna krajem 2020. i dodatne uplate ljekarnama, mi se nalazimo na točki pucanja. Dugovanja su dosegla razinu od 5,7 milijardi kuna, kakva je bila u listopadu – rekla je Diana Percač, predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u, pa dodala kako će se ostati bez pojedinih lijekova nakon što se zalihe u skladištima veledrogerija iscrpe, a neke bolnice se već sada susreću s ograničenom isporukom.

– Veledrogerije ne utječu na formiranje cijena lijekova, ne utječu na potrošnju lijekova, ne propisuju lijekove. Veledrogerije ne uključuju financiranje u cijenu lijekova. Cijena lijeka se određuje pravilnicima koje određuje Ministarstvo zdravstva. Hrvatska agencija za lijekove određuje najviše dozvoljenu cijenu lijeka, a HZZO s proizvođačima lijekova tu cijenu dodatno snižava. Zadnji korak je objedinjena javna nabava, gdje Ministarstvo zdravstva propisuje javnu nabavu za bolnice, gdje se mi kao konkurentni dodatno natječemo i tako maksimalne cijene lijekova dodatno snižavamo. Mi smo obvezni po takvim cijenama isporučiti bolnicama, koje plaćaju u roku i onima koje plaćaju nakon godinu, dvije ili više dana – rekla je Percač , pa dodala kako je uputila apel Vladi da riješi ovaj zadnji lanac nelikvidnosti u državi kako zdravstveni sustav ne bi došao u pitanje zato što to može dovesti do točke nelikvidnosti u kojoj ne bi mogli ispunjavati obveze prema dostavljačima, poslovnim partnerima i zaposlenicima.

– Nas četvero zapošljavanja otprilike 2000 zaposlenika. Dugovanja bolnica otkad je formirana HUP koordinacija veledrogerija su udvostručena. Početkom 2018. godine smo imali 2,2 milijarde duga, sad se nalazimo na 4,2 milijarde kuna duga. Kad pričamo o bolnicama, pričamo o rokovima plaćanja koji premašuju minimalno šest puta zakonom definirane rokove. Zamislite da radite i tek nakon godinu dana dobijete plaću, kako biste funkcionirali? Mi funkcioniramo zahvaljujući kreditnim institucijama, ali i naša kreditna sposobno ima svoj kraj. Sa svakim povećanjem duga, dolazimo u situaciju kada ne možemo servisirati svoje obveze prema dobavljačima – ističe Percač.

Dugovanja bolnica prema veledrogerijama u prosincu su značajno narasla – dug je u samo mjesec dana narastao za 300 milijuna kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba