Međunarodni je dan djece oboljele od malignih bolesti

U Hrvatskoj svake godine od malignih bolesti oboli između 150 i 180 djece i mladih

Objavljeno: 15.02.2021. zagorjeinternational

Svake se godine u svijetu kod više od 250.000 djece i adolescenata mlađih od 20 godina dijagnosticira neki oblik karcinoma. Organizacija Childhood Cancer International upozorava kako čak 90.000 djece ne preživi bolest, a mnogi slučajevi ne budu uopće dijagnosticirani. Razlog je što većina oboljele djece potječe iz nerazvijenih ili srednje razvijenih zemalja. Zbog toga se svake godine 15. veljače obilježava kao Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti.

Svrha je ovog dana informirati javnost o problemima najmlađih bolesnika te prikupiti sredstva za njihovo liječenje i podršku roditeljima oboljele djece. Prema podacima HZJZ-a u Hrvatskoj godišnje od malignih bolesti oboli između 150 i 180 djece i mladih. Najčešće od leukemije, malignih tumora mozga i leđne moždine te limfoma. Između 70 i 80 posto njih uspješno se izliječi.

Maligne bolesti mogu se uspješno izliječiti ako se dijagnosticiraju na vrijeme. Zbog toga je potrebno širiti svijest u javnosti o simptomima raka u djece, načinima na koji se može pomoći djeci te što učiniti kada roditelj posumnja na ovu opaku bolest. Međunarodni simbol borbe protiv raka među djecom je zlatna vrpca. Njome se želi ukazati koliko je dječji život dragocjen te nas podsjetiti na male heroje koji se svakodnevno bore protiv ovih bolesti.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je 2015. godine od malignih bolesti oboljelo 149 djece i adolescenata do 19 godina. Od toga su 102 djeteta bila u dobi od 0 do 14 godina. U Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom 2015. godine oboljelo je 12 djece u dobi od 0 do 14 godina te 12 mladih u dobi od 15 do 19 godina. Prema zadnjim dostupnim podacima o umrlim osobama, u 2016. godini od malignih bolesti je umrlo 18 djece do 14 godina odnosno 30 djece i mladih u dobi do 19 godina, a pet ih je bilo iz Splitsko-dalmatinske županije.

Najčešće maligne bolesti kod djece i mladih bile su leukemije od kojih je oboljelo 42 djece i mladih do 19 godina. Nakon njih slijedili su limfomi i tumori mozga, prenosi adiva.hr.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba