Saborski zastupnik Željko Pavić (SDP):

“Zašto se od građana traži da dostavljaju dokumente koje službenici mogu dohvatiti sa svojih radnih mjesta? Glave skupa i pomognimo našim građanima da se što prije krene u obnovu”

Objavljeno: 14.02.2021. AB

Saborski zastupnik Željko Pavić (SDP), tijekom rasprave u Saboru, zamolio je ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata da se pokušaju pojednostaviti procedure za dobivanje novca za obnovu građevina oštećenima u potresima, koje su građani obavili sami sa svojim sredstvima.

Imalo se 10 mjeseci

Pavić je istaknuo kompliciranu proceduru i da se traži više od 80 dokumenata koji se trebaju priložiti, dok bi dobar dio toga za građane mogli i, tvrdi Pavić, trebali, odraditi državni službenici.

– Podzakonski akti su definirali devet zahtjeva koje nije jednostavno popuniti, a posebice nije jednostavno ishodovati sve dokumente koji se traže kao prilozi. Do sada se imalo 10 mjeseci tijekom kojih su se mogli povezati informacijski sustavi koji postoje u državi, a iz kojih se trebaju dobivati dokumenti, odnosno podaci koji se traže u zahtjevima ili kao prilog zahtjevima. Zašto se od građana traži da dostavljaju dokumente ili podatke koje službenici mogu dohvatiti sa svojih radnih mjesta putem servisa? Na žalost moram konstatirati da su Vlada, Uredi i državna poduzeća zadužena za informatizaciju i ovdje opet zakazali. Nadalje, nadam se da se stanje na Banovini bar malo stabiliziralo i da su institucije počele obavljati svoje poslove jer je to izuzetno važno za stanovnike i sada kada im je potreban smještaj, a bit će važno i kad će krenuti davanje zahtjeva za obnovu te kad krene sama obnova. Iskoristit ću priliku da i javno izrazim apel koji sam uputio ministru Horvatu da se što je moguće više pojednostave procedure za dobivanje pomoći, za dobivanje naknada, kao i za predaju zahtjeva za obnovu te kasnije i za samu obnovu – kazao je Pavić u Saboru.

Napomenuo je da su u Krapinsko – zagorskoj županiji, zahvaljujući županijskim službama, obitelji čiji su stambeni objekti stradali u potresu, zbrinute u bungalovima u Termama Jezerčica i da imaju pristojan smještaj, međutim da se ne smije zaboraviti da su izgubili već 10 mjeseci mira, normalnog obiteljskog života i razvoja gospodarstva.

Po uzoru na KZŽ

– Vjerujem da su svi odgovorni svjesni da je nužno što je prije moguće pokrenuti obnovu. Korektno je za napomenuti da se tu uključila i država koja sada plaća naknade za smještaj. Pozvao bih Vladu i župane da po uzoru na Krapinsko – zagorsku županiju, postupi i u ostalim županijama i svim stradalima osigura koliko toliko normalan život – normalan život za prilike u kojima se trenutno živi, da se svima redovito osigura potrebna pomoć u vidu higijenskih i prehrambenih potrepština kao i novčana pomoć prema definiranim kriterijima i potrebama. Dakle, kako to kažu Zagorci, glave skupa i pomognimo našim građanima – zaključio je Pavić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba