U Županijskoj palači u Varaždinu potpisan sporazum o sufinanciranju specijalističkih liječničkih pregleda operativnih vatrogasaca

ČAČIĆ: Broj vatrogasaca se mijenja godišnje ovisno o zadovoljavanju kriterija specijalističkog pregleda, stoga je bitno da redovito idu na preglede – sada će im biti jeftiniji

Objavljeno: 08.02.2021. AB

U Županijskoj palači u Varaždinu u ponedjeljak su varaždinski župan Radimir Čačić, ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec i predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović potpisali Sporazum o sufinanciranju specijalističkih liječničkih pregleda operativnih vatrogasaca.

1,2 milijuna kuna

Kako je istaknuo Čačić, Varaždinska se županija uključila u sufinanciranje specijalističkih pregleda sa 150 tisuća kuna, a uz redovito sufinanciranje rada DVD-ova sa 780 tisuća kuna, Županija će s dodatnih 300 tisuća kuna financirati traženu vatrogasnu opremu.

– Ovdje se radi o ukupno 1.230.000 kuna i činjenica je da naši vatrogasci taj novac zaista zavređuju, a temeljem  analize stanja naših DVD-ova do sada smo sufinancirali nabavku tražene vatrogasne opreme u koju spadaju trofazni agregati za struju, vatrogasne sirene, kompresor za punjenje boca pod pritiskom, aparati za rezanje armiranog betona i željeza, sustav za dezinfekciju prostora i vozila, a i ove godine ćemo dakle nastaviti sa sufinanciranjem. Uključili smo se u ovu priču sa sufinanciranjem specijalističkih liječničkih pregleda operativnih vatrogasaca jer na području naše Županije imamo oko 10.000 dobrovoljnih vatrogasaca od kojih je dvije tisuće operativno sposobnih na razini Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Oni mogu sudjelovati u vatrogasnim intervencijama, a njihov broj se mijenja godišnje ovisno o tome hoće li zadovoljiti kriterije specijalističkog pregleda, stoga je bitno da idu na redovite preglede. Želim istaknuti kako ovim  sufinanciranjem za 50 posto smanjujemo troškove za liječničke preglede DVD-ovima, dakle Županija sufinancira specijalističke preglede u iznosu do 150 kn po operativnom vatrogascu. Sama ideja odnosno inicijativa je nastala tijekom mog obilaska Vatrogasnim zajednicama gradova i općina, gdje su sami predstavnici vatrogastva  upozorili da DVD-ovima  specijalistički pregledi operativnih vatrogasca predstavljaju veliki teret za njihov skromni proračun- rekao je župan Čačić te  pohvalio angažman varaždinskih vatrogasaca prilikom sanacije posljedica nedavnih potresa koji su zadesili područje Sisačko-moslavačke županije, a dotaknuo se i uloge vatrogasaca koju su imali  kod realizacije projekta “Dostava dnevnih toplih obroka starijim osobama narušenog socijalnog ili zdravstvenog stanja” kojeg je Varaždinska  Županija provodila u travnju i svibnju prošle godine za vrijeme trajanja prvog vala pandemije koronavirusom.

Pregled 400 kuna

Ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec je istaknuo kako Dom zdravlja osigurava ordinaciju  specijalističke medicine rada i popust od 50 kuna po specijalističkom pregledu operativnog vatrogasca.

 Drago mi je da smo dio ove pozitivne priče, vatrogasci imaju svake četiri godine puni pregled koji stoji 400 kuna, a svake dvije godine dodatni pregled. Prosječno imamo oko 1000 pregleda godišnje – rekao je Podbojec.

Zahvalivši se županu na pomoći, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović je rekao kako vatrogasci s područja naše Županije sudjeluju u skoro svim velikim intervencijama diljem Hrvatske, pomažu prilikom nedavnih potresa, sudjeluju u gašenju požara, a istaknuli su se i u  humanitarnim akcijama.

– Zahvaljujem se Županiji i županu na podršci i pomoći koju nam pružaju, naša suradnja ja zaista dobra i ovo sufinanciranje specijalističkih liječničkih pregleda govori u prilog tome koliko nam Županija pomaže – rekao je Vukalović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba